İzmir’den çıkan Uzunçalar grubu klavye ve vokalde Uğur Seyfi, bas gitarda Cem Bingül ve davulla vokalde DJ Tolga Küçük’ten oluşuyor. Tuhaf isimli gruplar furyasına kapılmadan popüler kültürden uzak durmaya çalışarak müzik yaptıklarını söyleyen grup üyeleri ile hem gruplarının hikayelerini hem de İzmir’de müzik ortamını konuştuk.
Öncelikle sizlerden grubun hikayesini dinleyerek başlayalım mı?
Uğur Seyfi: Uzunçalar’ın öncesi Hit’ler grubudur. 2015 yılında Celal Bayar Üniversiteli üç arkadaş bir araya geldik. Zamanla grup üyeleri değişmeye başladı ve en son 2016 yılında Cem, Tolga ve o dönem grupta gitar çalan Çağatay Kınalı’yla ilk kadro oluştu. Kendi şarkılarımızdan oluşan bir albüm kaydetmek için bir araya gelmiştik işin özünde.
Bu süreçte grup için önemli kilometre taşları nelerdi?
Cem Bingül: Grubun adını Hit’ler’den vazgeçip Uzunçalar yapmamız ilk önemli kilometre taşı oldu. O isimle müzik yapamazdık. Yine yapımcımız Muhteşem Candan’la tanışmamız diğer bir önemli dönemeçtir.
Türkiye’de son dönemlerde esasında genelde İstanbul, hatta Beyoğlu ve Kadıköy odaklı bir rock/indie müzik piyasası var. Siz İzmirli bir grup olarak zorluklar yaşadınız mı veya yaşıyor musunuz?
Uğur Seyfi: Indie-rock ve türevi müzik türleri bizi hiç bir zaman olumlu ya da olumsuz etkilemedi. Bir dönemler tuhaf isimli gruplar furyası vardı, onlara da hiç kapılmadık. Popüler kültürden uzak durmaya çalışıyoruz hep. Popüler kültür zararlı veya kötü demiyoruz. Sadece ülkemizde gereksiz bir şekilde kalitesiz olduğunu söylüyoruz.
Cem Bingül: İzmir’de yaşadığımız için çoğunlukla teknik zorluklar yaşıyoruz. Kaliteli stüdyolar veya sahneler çok fazla olmadığı için kendi söküğümüzü dikmek mecburiyetinde kalıyoruz. Uzun çalar bir araya geldiği günden itibaren de zorluklar yaşıyor. Bizden başka destekçimiz olmadı en basiti. Bu sorunlar dışında İzmir’de müzik yapmak gayet keyifli ve sakin oluyor.
Peki İzmir rock ve alternatif müzik ortamı hakkında düşünceleriniz neler?
Uğur Seyfi: İzmir dinleyicisinin eskiye nazaran azalması ve tercih yanlışlığı bizi olumsuz bir düşünceye itiyor.Grupların ise aldığı her nefeste cover icra etmesi ve sahnelerin yetersiz ve kaliteli olmaması pastanın kreması.
Cem Bingül: İzmir rock piyasası yıllardır cover yapan gruplara doymadı galiba (gülüyor) Son on yılda 3-4 grup bile çıkaramadı. İstanbul ve Ankara’nın çok gerisinde bu yüzden.
Uzunçalar neler dinler, kimlerden etkilenir peki? Grup olarak Türkiye’de ve dünyada etkilendiğiniz, sevdiğiniz müzisyenler, gruplar, sanatçılar kimlerdir?
Uğur Seyfi: Uzunçalar’ı en çok etkileyen isimler Flört, The Beatles, Feridun Düzağaç ve Yavuz Çetin dörtlüsüdür. Bu isimler dışında onlarca grup ve müzisyen de var tabii.
Cem Bingül: Türkiye’de BulutsuzlukÖzlemi, MFÖ, Barış Manço, Yaya ve saymakla bitmeyecek isimlerden de derinden etkilenmişizdir. Dünyada ise Elvis, Pink Floyd, Queen ve niceleri.
Grup olarak geleceğe dair planlarınız, hayalleriniz neler?
Cem Bingül: Uzunçalar olarak müziğimizi ulaştırabileceğimiz kadar fazla insana ulaştırmak ilk gayemiz.
Uğur Seyfi: Buna ilaveten birlikte müzik yapabildiğimiz kadar uzun zaman müzik yapmak.
Çok teşekkür ederiz. Yolunuz açık olsun. Sizlerin eklemek istedikleriniz var mı?
Öncelikle size ve dergi ekibine teşekkürlerimizi sunar, bizi hiç bir zaman yalnız bırakmayan dinleyicilerimize teşekkür ederiz.