Yeni yılın ilk günlerinden merhaba! Yepyeni bir enerji, yeni umutlar ve yeni hayaller… Birçoğumuz kabuğumuzu yırtmak için yeni kararlar alacağız, bazılarını uygulayacağız, bazılarıysa unutulup gidecek. Tüm bu bireysel temennilerin yanında, hem kendimiz hem dünyamız için de yeni yıl kararları verebiliriz. 2020 daha az tüketip daha çok dönüştürdüğümüz bir yıl olsun mu? Hem de sadece küçük alışkanlıklarımızı değiştirerek!
Akla ilk gelen küçük değişimlerden daha köklü olanlara doğru ilerleyelim…
- Termos ve suluk. Bu iki ürünü yanımızda taşıyarak bir yılda ne kadar kağıt bardağı ve şişeyi tüketmenin önüne geçeceğimizi tahmin bile edemezsiniz! Araştırmalara göre Türkiye’de yılda yaklaşık 2 milyar adet kağıt bardak tüketiliyor. Peki ya siz 2020’ye kadar bir günde kaç tane kağıt bardak ve şişe kullanıyordunuz? Gelin, 2020’de bu sayı sıfıra yaklaşsın!
- Eve yemek siparişi vermek çoğumuzun sıklıkla yaptığı ve kurtarıcı bir hareket haline geldi. Verdiğimiz yemek siparişlerinde, yemekle birlikte gelen plastik çatal ve kaşığıysa bir daha asla kullanmıyoruz ve genelde çöpe gidiyor. Bunun önüne geçmek için sipariş notu olarak “Plastik çatal, kaşık istemiyorum.” notunu eklediğimizde, fazladan tuşlayacağımız 4 kelime, büyük bir kirliliğin önüne geçecek.
- Özellikle kış mevsiminde D vitamini sentezlememiz için güneşle temasımızı arttırmamız gerektiğini biliyor muydunuz? Daha çok yürüyüş yaparak ve daha çok toplu taşıma kullanarak hem gerekli D vitaminini sentezleyebilir hem de karbon ayak izimizi azaltmış oluruz.
- Kendimizi gerekli olmayan ürünleri almamaya alıştırabiliriz. Apaçık ki, hem birikim yapmış olacağız hem de tüketim çılgınlığının içinde kaybolmamış olacağız. İndirimler, ihtiyacımız kadarını tüketme konusunda karşımızdaki en büyük tuzak olabilir! Bu yüzden daha az ücrete daha çok yemek sipariş vermenin veya ihtiyacımız olan 3 adet çorapken aynı fiyata 5 adet almanın bizi kurnaz yapmayacığını kendimize hatırlatmamız gerekiyor.
- Kompost yapmayı öğrenebiliriz. Aramızda “Kompost”u ilk defa duyanlarımız bile olabilir. Aslında evimizden çıkan birçok atığı komposta çevirebiliriz. Mutfak atıkları, bahçe atıkları, gazete, kullanılmış kağıtlar, kahve posası, kuru yapraklar veya karton kağıtlar kompostu oluşturabileceğimiz atıklardan ilk akla gelenler. Yanlarına delikler açtığımız bir kovaya (ki bu büyük boy bir yoğurt kovası bile olabilir) atıkları koyarız. Ara sıra bu kovaya attığımız atıkları su ile nemlendirerek ve oluşan kompostu havalandırarak 2-3 ayda kompost hazırlamış oluruz. Hazırladığımız bu kompostu tüm bitkilerimizde verimliliği artırıcı olarak kullanabiliriz. Not: Kompost karışımının 2/3 kahverengi, 1/3’ü yeşil atık içerirse ideal bir oran yakalayabiliriz!
Gelin 2020’yi hep beraber “sıfır atık” yılı yapalım!