Böyle büyüleyici bir gezegende yaşayıp kafamızı kaldırdığımızda sadece beton ve tek düze renklerin hâkim olduğu görüntülere hapsolmak, evrenin ruhunu taşıyan benliklerimize büyük bir eziyet olurdu. Lakin teknolojiye sahibiz ve şimdi sizden 5 dakikanızı rica ederek dünya denen yuvarlağın göz alıcı 10 parçasını tanıtacağım. Siz de derin bir nefes alacaksınız.
Aurora Borealis, Kiruna, İsveç
Kasım ve mart aylarında İskandinavya, Kanada, Alaska ve İskoçya’dan gözlenebilen bu büyüleyici ışık dalgaları, 1,4 km uzaktan gelen güneş partiküllerinin dünyamızın manyetik kutupları tarafından çekilip atmosfere çarpmasıyla oluşuyor. Gizemli bir görüntü oluşturan bu ışıklar solar fırtınalarla daha da büyüyor. En etkileyici boyutlarına ise kış aylarında ulaşıyor.
Yellowstone Doğal Parkı, Wyoming, Amerika
Dünyanın ilk ve en eski doğal parkı Yellowstone Doğal Parkı bünyesinde 300’den fazla gayzer ve 290’dan fazla şelale bulunmaktadır.
Bu güzelliklerle dolu ve ilk bakışta insanın tüm renkleri algılama kabiliyetini sorgulatan parkta Büyük Kanyon’un devasa şelalelerinin birleşip döküldüğü Old Faithful adlı su kaynağı doğaya hayat veriyor. Birçok canlıya ev sahipliği yapan bu park yüzlerce hayvan ve bitki türü çeşitliliğine sahip. Aynı zamanda değişik su sıcaklıklarında yaşayabilen bakterileriyle de adeta gökkuşağının yeryüzüne dokunmuş hali.
Valensole Platosu, Fransa
Fransayı sadece Paris’e ve onun tutkulu âşıklarına indirgemek çok büyük bir yanlış anlaşılma. İşte bize bunu kanıtlayan lavanta cenneti Valensole Platosu karşınızda. Temmuz ayında çiçeklenen bu lavanta bahçesi, Fransa’nın en bilinen romantik köşelerinden bir tanesi.
Strokkur Gayzeri, İzlanda
Macera tutkunu gezginleri en çok heyecanlandıran ülkelerden biri olan İzlanda, aktif tektonik yapısıyla birçok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan Strokkur Gayzeri, her 4-8 dakikada bir havaya devasa su kütlelerini püskürtüyor. Ve bu su kütleleri 40 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. Gayzer kelimesinin çıkışı İzlanda topraklarından hayat bulan “geysa” yani fışkırmak kelimesinden doğuyor.
Coyote Buttes, Arizona, Amerika
Arizona-Utah sınırında bulunan Coyote Buttes kayalıkları dağcılar ve doğa fotoğrafçılığına ilgili insanların hayranlıkla takip ettiği doğa harikası. Bu bölgenin en ilginç oluşumu ise The Wave adlı erozyon eseri kum kayası. Renklerin uçuşarak gözümüzde nefes bulduğu bu bölgede bulunan 190 milyon yıl öncesine ait ayak izlerine göre bir zamanlar dinazorlar hoplayıp zıplıyor, kumlarda dans ediyormuş. Kum kayalarının bu dalgalı renk skalası demir oksit pigmentlerinin kayaların tabakalarının arasında değişmesiyle oluşuyor.
Nideck Şelalesi, Alsace, Fransa
Grimm Kardeşlerin masallarında da anlatılan bu şelalede dev bir çift ve onların kızlarının yaşadığına dair efsaneler kulaktan kulağa yayılmış tüm ülkede. Şelalenin bulunduğu yer adeta fantastik öykülerdeki büyülü ormanların eşsiz tasviri. Eski bir kalenin harabelerinin üstünden dökülen sular ve çevresinde ulu ağaçlar. Kış aylarında suların donmasıyla daha da büyüleyici hale gelen kale, Tolkien’in masal dünyasına yaraşır güzellikte.
Nabiyotum Volkanı, Kenya
UNESCO Dünya Mirası listesinin değerli üyesi olan Nabiyotum Volkanı, Kenya’nın kuzeyinde bulunan Turkana Gölünün çevresinde bulunmakta. Bu göl dünyanın en bazik ve tamamen çöl haline gelmiş tek gölü. Gölün bulunduğu vadinin içinde birçok krater ve aktif volkanın yanı sıra ülkenin temiz enerji kaynağı olan rüzgar tribünleri de bulunmakta. Keşfetmek için ulaşım koşulları çok iyi olmasa da göl; kuş, zebra, bufalo ve zürafa başta olmak üzere 150’den fazla hayvan türünün sıcak yuvası.
Plitvice Gölleri Doğal Parkı, Hırvatistan
Bosna Hersek sınırında bulunan bu doğal park da UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş bölgelerden bir diğeri. Parkın içinde 16’dan fazla birbirine mağaralar ve küçük nehirlerle bağlanan göl bulunuyor. Yazın birçok turistin uğramadan geçmediği Plitvice Gölleri, yapısında bulunan mineraller, bakteriler ve alglerle biyolojik çeşitliliğini korumayı başarıyor. Ulaşım göllerin etrafından dolaşan minik tahta patikalardan oluşuyor.
Mýrdalsjökull Şelalesi, İzlanda
Kutuplara yakınlığıyla buzul oluşumunun en yaygın olduğu ülke olan İzlanda’da yazın bu buzulların erimesiyle devasa şelaleler oluşuyor. Ancak Mýrdalsjökull, diğer şelalelerden biraz farklı ve etkileyiciliği bu farklılığından geliyor. Buzullar aktif bir volkanı çevreliyor ve bizlere bu muhteşem şelaleyi sunuyor.
Yuanyuang Pirinç Tarlaları, Yúnnán, Çin
Ülkenin güneybatısında bulunan Yúnnán bölgesi, tarım faaliyetlerinin kalbi olmasının yanında devasa yağmur ormanları ve tepeleri ile tanınıyor. Bölgede yaşayan Hani etnik kökenli insanlar 1300 yıldır bu pirinç tarlalarını koruyor ve kendi kültürlerini bu bölgede yaşatıyor. Çin’in tüm renklerini birarada görebileceğimiz tarifsiz Yuanyuang bölgesi, ulaşım koşullarının kötü olmasından dolayı çok fazla turist alamasa da gidip görülmeye değer.
Kaynak: Lonely Planet
Hazırlayan:Esra Aydın