Ana SayfaKültür & SanatMüzikTürkçe Rock Müziğe Yeni Soluk: Siyah Tavşan

Türkçe Rock Müziğe Yeni Soluk: Siyah Tavşan

-

Siyah Tavşan’ı görünce ister istemez aklıma Matrix filminde Neo’un aldığı mesaj geldi: “Fallow the white rabbit,” beyaz tavşanı izle. Sonra da Alice Harikalar Diyarı’ndan hallice Matrix evrenini hatırladım. Siyah Tavşan’ı dinleme isteğimin kaynağını size böyle özetleyebilirim. Onlar da hep izlenen beyaz tavşan imgesini tersine çevirmek, insanları güzel bir rüyanın içine bırakmaktansa uyandırmak istediklerinden kendilerine “Siyah Tavşan” adını vermişler.

Siyah Tavşan’ın Diyonizyak Öncesi

Siyah Tavşan, Türkçe alternatif/progresif rock tarzında eserler veren bir müzik grubudur. 2015’de bir araya gelen grubunun ilk yılları tarz arayışlarıyla geçer. Mart 2019’a gelindiğinde üç şarkılık “Örümcekler” çalışmalarını dinleyenle buluştururlar. Ardından, bundan altı ay sonra Barış Özcan’ın seslendirmesiyle katkıda bulunduğu “Tractatus 7.0” isimli enstrümantal şarkıları gelir. 

Siyah Tavşan’ın Müziği

Siyah Tavşan müzikleriyle ilgili şöyle diyor:

“Tarz olarak genelde temel alternatif rock elementlerini trip hop, darkwave gibi farklı stillerle birleştirerek ve beslenebileceğimiz her kaynaktan beslenmeye çalışarak ortaya özgün eserler koymaya çalışıyoruz. Her yeni tekli ya da Ep bizim için başka bir deneyim oluyor. Örneğin ilk EP “Örümcekler” daha geleneksel sayılabilecek bir görünüşe sahipken, “Tractatus 7.0” post-rock tarzında enstrümantal bir şarkı. Son olarak yeni çıkan “Diyonizyak” ise içerisinde oryantal tonlardan elektronik ritimlere kadar farklı izler bulunabileceğini düşündüğümüz daha eklektik bir çalışma oldu. Gelecek çalışmalarımızda da Türkçe rock müziğinde denenmemiş, özgün işler çıkartmayı hedefliyoruz.”

Onlar, Diyonizyak’ta neler yaptıklarını anlatmadan önce sizleri “Örümcekler”le baş başa bırakmak istiyorum.

 Diyonizyak

Siyah Tavşan son EP’leri Diyonizyak’la ilgili:

“EP, ismini Friedrich Nietzsche’nin ilk kitabı olan Tragedyanın Doğuşu’ndan alıyor. Nietzsche burada müziği öteki sanatlardan ayırıyor ve Diyonizik sanatın temsilcisi olarak öteki sanatlardan daha büyük bir gücü olduğunu söylüyor. Bununla beraber hayatın insan için dayanılmazlığını ve müziğin bu gerçeği insanın yüzüne vuran bir sanat olduğunu belirtiyor. Müzisyen olarak biz de bu kitaptan oldukça etkilendik ve bu eser hakkındaki duygularımız, fikirlerimiz üzerine şarkılar yazmaya başladık ve yeni EP’miz “Diyonizyak” ortaya çıktı. 

EP’nin açılış parçası olan “Taş Düştü = Adam Öldü” her olgunun aynı değeri taşıdığını ve yaşamın beyhudeliğini anlatıyor. İkinci şarkı olan “Hiç Adam” insan olarak bilince sahip olmanın dayanılmazlığı ve doğaya karışmaya özlem duymayı anlatıyor. Sonraki şarkı “Kuzgun” ise bir insanın intihar etmek ve etmemek arasındaki git gelini ve bilinç akışını anlatıyor. Son şarkı olan “Kahrex” ise eski bir Yunan hikayesinden yola çıkarak yaşamın absürtlüğünü sert bir üslupla anlatıyor.  

Bizce “Diyonizyak” insanı kendinden geçirten, sarhoş eden ve sınırlarını aştıran, bununla birlikte tekinsiz bir zevk uyandıran şarkılara sahip.”

Önceki işlerinde de olduğu gibi EP’yi de bağımsız olarak yayınlayan Siyah Tavşan, kayıt sürecinden klip çekimlerine her şeyi titizlikle kendileri yapıyor.

Siyah Tavşan’ı İzle: Fallow The Black Rabbit

Merak edenler için grubun işlerine ulaşılabilecek adresler şöyle: Spotify: https://spoti.fi/2MXmUXe YouTube: https://www.youtube.com/SiyahTavsanOfficial Instagram: https://bit.ly/32ve5uf  Twitter: https://bit.ly/2V9NBgY   
Nice üretimle dinleyiciyle buluşacak gibi görünen Siyah Tavşan’ın son EP Diyonizyak’tan Hiç Adam’ı dinleyip; Siyah Tavşan’ın kimlerden oluştuğuna, neler yaptığına biraz daha yakından bakalım mı?

Siyah Tavşan’a Sorduk: Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

“Grubumuz davulda Berk Uğuroğlu, bass gitarda Hakan Necmettin Azman, lead gitarda Yezdan Rohat Köneş ve gitar/vokal olarak Denizalp Şimşek olmak üzere dört kişiden oluşuyor. 
İstanbul Üniverstesi’nde Orman Mühendisliği okuyan Yezdan dışında tüm grup üyeleri okullarını bitirmeye yakın olmakla beraber müziğin yanında akademik kariyerleriyle de yakından ilgileniyorlar. Berk Uğuroğlu İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu ve gelecekte tüp bebekler üzerine çalışmayı düşünüyor. Necmettin Azman şu an Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde ve akademide kalmak istiyor. Denizalp Şimşek ise Yeditepe Üniversitesi Psikoloji mezunu olmakla birlikte şu an Felsefe Bölümü’nü bitirmek için tezini yazıyor ve o da gelecekte akademide kalmak istiyor. 
Anlattıklarımızın hayatımızın “B planları” durumunda. Hepimiz kariyer ve hayat biçimi olarak müzikle iç içe yaşamlar sürmek istiyoruz. Şu ana kadar yayınladığımız EP ve tekliler bizim için hep ayrı birer deneyim oldular. Bu şarkıları yayınlarken bir yandan da kendimizi keşfetmeye başladık ve her seferinde yeni bir şeyler yaparak daha özgün işler ortaya çıkartmak istiyoruz. Siyah Tavşan olarak temel amacımız Türkiye’de temel alternatif rock elementleri ile başka tarz müziklerden elementleri bir araya getirerek özgün bir rock soundu oluşturmak ve ülkedeki yenilikçi müzik anlayışının bir parçası olmak.”  

Pandemik Bir Süreçten Geçiyoruz? Bu Durum Siyah Tavşan’ı Nasıl Etkiledi?

“Korona dönemi bizim için oldukça sıkıntılı oldu ve neredeyse yeni EP’miz Diyonizyak’ı yayınlayamayacaktık ama yoğun uğraşlarımız ve şarkıların mix/master süreçlerini gerçekleştiren Gönenç Kayaaltı ve Hazar Kayaaltı’nın çabaları sonucunda yetiştirmeyi başardık. Her ne kadar bu süreçte insanlar o yoğun koşuşturmacanın bir anda kesilmesiyle şaşkına dönmüş olsalar da bu bizim için uzun zamandır bakmaya fırsatımız olmayan şarkılarımıza ve aklımızda olan projelere zaman ayırmamıza öncü oldu.

Karantina dönemi başladığından beri iki yeni şarkı üzerinde çalışmaya başlamakla beraber yerli sanatçıların eski şarkılarından bir kaçını özgün bir biçimde yorumlama konusunda çalışmaya başladık ve önümüzdeki aylarda bu çalışmalardan bazılarını dinleyicilere sunmak istiyoruz.” 

Siyah Tavşan’a yeni EP’lerini bizlere tanıttığı ve sorularımızı yanıtladığı için teşekkürler.

Müzikle kalın.

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol