Ana SayfaYaşamKadınErktolia'dan Şölen'in cinsiyetçi reklamına boykot çağrısı

Erktolia’dan Şölen’in cinsiyetçi reklamına boykot çağrısı

-

Erktolia, Şölen adlı çikolata şirketinin yeni ürününü “Erkek gibi ye, erkek gibi yaşa” sloganıyla tanıtmasını boykot ediyor!  

Şölen adlı şirketin cinsiyetçi reklam filmi tepki çekti. Proximity İstanbul Ajansı adlı şirketin çektiği reklam filminde erkeklerin; ilkel, kaba ve saldırgan karakterde betimleniyor olması ciddi şekilde sorun içeriyor. İlkel, saldırgan ve kaba olarak betimlenen bu erkekler, Wapps ürünlerini yiyerek sözüm ona “erkek gibi” yaşıyorlar.

Erktolia ayrıca Wapps’in, !f İstanbul 14. Uluslararası Bağımsız Film Festivali için de “Erkek adamın film rehberini” hazırlamasına da tepki gösterdi. Boykot kampanyasında; çikolata firmasının bu rehberi hazırlama sebeplerinin genelde gişe filmi sevdiği ima edilen erkeklerin, genelde sanat filmi seven kadın sevgilileri için festivale gitmelerini kolaylaştırmak olduğu belirtildi. 

Erkekliği havuzda güneşlenen bir kadının yanına atlayarak onu taciz etme ve ilkel içgüdülerle hareket etme üzerinden tanımlayan reklamlarından mı bahsedelim, yoksa erkekliğin sinema ve sanat algısı bulundurmadığını ima eden rehberlerinden mi? Yoga yapan erkeklerin erkekten sayılmadığını, erkeklerin ancak halı saha maçı yaparak ‘adamlıklarını’ kanıtlayabileceklerini ima ettikleri mizah anlayışlarına da değinebiliriz tabii ki. Hangi birinden bahsetsek, bir diğerinin önemi eksik kalacak” şeklinde ifadelerin yer aldığı kampanya metni şöyle: 

“Erkek olmak; taciz etmek, vahşi olmak, saldırgan olmak, kaba olmak ve halı saha maçı yapmak değildir. Erkek olmak, sanattan anlamamak veya cahil olmak demek de değildir. Bu ve benzeri erkeklik tanımlamaları yüzünden oluşan toplumsal cinsiyet algısıyla, erkeklik şiddete meyyal olmak üzerinden tanımlanıyor; erkeklerin şiddete eğilimli olması normlaştırılıyor, hatta sempatikleştiriliyor. Wapps’ın reklam filminde sadece erkekliğe atfettiği “hayatta kalma içgüdüsü” kadınlarda “erkek şiddetine rağmen hayatta kalma içgüdüsüne” dönüşüyor. Şölen’in Wapps markasının “erkek gibi ye” kampanyasını sonlandırmasını bekliyoruz. Şölen’i, (bold olsa bu cümle )kadın cinayetlerinin Türkiye gibi bu denli sık vuku bulduğu bir ülkede, bu “şaka” kaldırmayan boyuttaki toplumsal problemin kökeninin tam da bu reklam filminde savunulan cinsiyet rollerinde yattığını görmeye çağırıyoruz! Mevcut şartlar altında hiç kimsenin bu kampanyadaki gibi bir ayrımcılığı beslemeye ve yaymaya; erkekleri erkek yapan unsurun şiddet olduğu imasında bulunmaya; erkekleri şiddet içeren davranışlarda bulunmanın doğal, hatta sempatik bir şey olduğuna inandırmaya hakkı yok! Bu nedenlerden ötürü Wapps ürün ambalajlarının değiştirilmesini, kampanyanın sonlandırılmasını ve reklam filminin geri çekilmesini talep ediyoruz! Wapps’ın cinsiyetçi ve erkekliği şiddet ve ilkellik üzerinden tanımlayan bu kampanyasından siz de rahatsız olduysanız, #BoykotŞölen diyerek Şölen’e göndereceğiniz bir Tweet ile tepkinizi dile getirebilirsiniz!”

Geçtiğimiz günlerde başka bir cinsiyetçi tutuma Doğadan adlı çay markasının reklamında maruz kalmıştık. Bireysel olarak başlatılan kampanyaya Erktolia’nın ve çeşitli platformların destek vermesi ile Doğadan reklamı durdurma kararı almıştı. 

Mecbur değiliz, alışmış olabiliriz fakat sessiz kalarak meşrulaştırmayacağız. Cinsiyetçi algının değişmesi için siz de bir şeyler yapabilir ve Change.org linki üzerinden Şölen’in cinsiyetçi reklamını protesto edebilirsiniz.

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol