Afrika merkezli Gjenge Makers, geri dönüştürülmüş plastik atıklardan sağlam tuğlalar üretiyor.
Çevre üzerindeki etkilerini görmezden gelen şirketler sadece müşterilerini ve yatırımcılarını uzaklaştırmaz, varoluşsal zorluklarla karşı karşıya kalmak zorunda kalırlar. Şirketler üzerindeki önemli ölçüdeki çevresel ayak izlerini azaltmayı yeni dünya oluşumunda gerçekleştirmezseler hayatta kalmalarının bir risk olduğunu fark ediyorlar. Salgın hepimize meydan okudu. Bununla birlikte, ekonomiler yeniden canlanmaya başladığında, akıllı iş insanlarının nasıl çalıştıklarını yeniden değerlendirmeleri lazım. Doğa ve insanlar için değer katan yatırımlara, uygulamalara ve istihdam yaratmaya doğru bir yönelim olmalıdır. Çıkarcı ve fosil yakıt temelli bir ekonomiden nasıl uzaklaşılacağının yollarını bulmaları lazım. İleri görüşlü işletmeler zamanla yeşil bir dönüşüm yolunda ilerleyecekler, ancak geride kalan şirketler için daha büyük dönüşümler izlenmesi gerekecek.
Gjenge Makers, doğayı tüm karar alma süreçlerinin merkezine koyan ve dünyamızı dönüştürmeye başlayan bir girişimci ekip. İlk başlarda plastik atıkları sınıflandırıp diğer geri dönüşüm şirketlerine satacak bir plastik toplama şirketi kurdular. Geri dönüşüm şirketlerinin alabileceğinden daha hızlı bir şekilde daha fazla atık toplayan bu orijinal fikirle birlikte plastiklere değer katma kararı alınarak alternatif yapı ürünleri üretme fikri doğdu. Böylece kurucusu olan Nzambi Matee öncülüğünde Gjenge Makers doğdu. Şirket 2018 yılında kuruldu. Misyonları, başta Kenya ve Afrika kıtası için sonra tüm dünya için güzel ve sürdürülebilir alternatif inşaat ürünleri yaratmak için çözümler geliştirmek.
Sosyal etkisi çok sağlam olan bu ekip hem gençler ve kadınlar için iş fırsatları yaratırken hem de sürdürülebilir ve uygun fiyatlı alternatif yapı malzemeleri sağlıyor. Kenya ve Afrika’da bir geri dönüşüm ve ileri dönüşüm kültürünü teşvik etmeyi amaçlıyorlar. Şimdiye kadar 20 tondan fazla plastik geri dönüştürülerek daha temiz bir çevre ve bu sayede yeni iş fırsatları oluşturuldu. Gjenge, sadece Kenya ve Afrika ile sınırlamıyor dünyaya açılıyorlar. 2 yılı aşkın süredir 5 farklı ödülle gurur duyulacak işlere imza attılar.
8,9,11 ve 13 numaralı dört Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile büyük ölçüde uyumludurlar. İlk ürünleri; kaldırım blokları, kaldırım karoları ve rögar kapakları üretmek için geri dönüştürülmüş plastiklerden türetilen yeniliklerdir. UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) Nzambi’yi, plastik atıkları daha düşük maliyetli alternatif yapı ürünlerine dönüştürmeye yardımcı olan ve böylece plastik atık kirliliği ve Kenya’nın yetersiz konut sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olan önemli çalışması nedeniyle 2020 Dünya’nın yedi Genç Şampiyonundan biri olarak seçti.
Atık plastikleri harmanlıyor daha sonra geri dönüştürülmüş plastiği kumla karıştırarak çeşitli ürünleri kalıpladıkları bir karışım oluşturmak için en son teknolojileri kullanarak işliyorlar. Normal tuğlalara kıyasla üç ila beş kat daha hafif oluyor. Nakliye işlemleri daha kolay gerçekleşiyor. Tuğlaları tek bir renkle sınırlandırmayarak kırmızı, mavi, yeşil, kahverengi olmak üzere bir dizi renkte oluşturuyorlar. Çok güçlü olan bu plastik tuğlalar, beton blokların iki katı ağırlık eşiğini tutacak şekilde test edilmiştir.
Dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak isteyen Gjenge Makers, ortaklık ve stratejik iş birlikleri için bireyler ve firmalardan yaratıcı, ileriye dönük etkileşimler bekliyorlar. Gjenge Makers kendilerini daha ileriye taşımak için gelişime açık, sürdürülebilir bütün fikirleri kucaklıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=EITz9lH5ThQ&feature=youtu.be&ab_channel=GjengeMakersLtd
Kaynak: Gjenge ed ep 1:Why Gjenge Plastic Pavers are Stronger then Concrete Pavers?, https://www.instagram.com/gjenge_makers/ , https://gjenge.co.ke/