Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN’de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde) bulunan dünyanın en büyük parça çarpıştırıcısı (LHC), iki yıl aradan sonra iki katına çıkartılmış enerji seviyesiyle geçen hafta yeniden deneylere başladı. Yapılan deneylerle bilim insanları evrendeki birçok gizemin aydınlığa kavuşacağını umuyor.
Fransa İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında konumlanan, 26 km’lik, 3.8 m çaplı bir parçacık hızlandırıcısı ve çarpıştırıcısı olan LHC tünelinde yüzde 99.9 ışık hızıyla hareket eden milyarlarca proton içeren ışınlar, büyük çarpıştırıcının içinde zıt yönde çarpıştırılıyor. Aynı zamanda bu çarpışma laboratuvarlardan izlenmekte.
Higgs Bozonu’nun varlığı ispat edildi
Bu Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda, 2013 yılında yapılan deneylerde Higgs Bozonu‘nun varlığı ispat edilmişti ve 2013 Nobel Fizik Ödülü alınmıştı.
Bilim insanları LHC’de 20 Mayıs’ta protonları 13 TeV (Trilyon elektron Volt)’ta çarpıştırarak ilk rekorunu kırdı. Daha önce 2012 yılında en yüksek 8 TeV’de çarpışma başarılmıştı.
Çarpıştırıcıdaki deneylerin ana hedefi; maddenin ana yapı taşları olan, temel fizik parçacıklarını araştırarak evrenle ilgili sırları aralamak. LHC, yeni hızıyla ve yeni deneylerle keşfedilmemiş parçacıklar dünyası ve kara delik hakkında insanlığı aydınlatmaya devam edecek.
Kaynak: BBC, Phys, CERN