Ana SayfaKategorisizBüyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yeni dönem

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yeni dönem

-

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN’de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde) bulunan dünyanın en büyük parça çarpıştırıcısı (LHC), iki yıl aradan sonra iki katına çıkartılmış enerji seviyesiyle geçen hafta yeniden deneylere başladı. Yapılan deneylerle bilim insanları evrendeki birçok gizemin aydınlığa kavuşacağını umuyor.

Fransa İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında konumlanan, 26 km’lik, 3.8 m çaplı bir parçacık hızlandırıcısı ve çarpıştırıcısı olan LHC tünelinde yüzde 99.9 ışık hızıyla hareket eden milyarlarca proton içeren ışınlar, büyük çarpıştırıcının içinde zıt yönde çarpıştırılıyor. Aynı zamanda bu çarpışma laboratuvarlardan izlenmekte.

Higgs Bozonu’nun varlığı ispat edildi

Bu Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda, 2013 yılında yapılan deneylerde Higgs Bozonu‘nun varlığı ispat edilmişti ve 2013 Nobel Fizik Ödülü alınmıştı.

Bilim insanları LHC’de 20 Mayıs’ta protonları 13 TeV (Trilyon elektron Volt)’ta çarpıştırarak ilk rekorunu kırdı. Daha önce 2012 yılında en yüksek 8 TeV’de çarpışma başarılmıştı.

Çarpıştırıcıdaki deneylerin ana hedefi; maddenin ana yapı taşları olan, temel fizik parçacıklarını araştırarak evrenle ilgili sırları aralamak. LHC, yeni hızıyla ve yeni deneylerle keşfedilmemiş parçacıklar dünyası ve kara delik hakkında insanlığı aydınlatmaya devam edecek.

LHC

LHC_1

ccc_celebrates

Kaynak: BBC, Phys, CERN

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol