Çocukluk yıllarında kurulan bağlar, ergenlik ve hatta yetişkinlik yıllarımıza kadar etkilerini gösterir. Kendisi de bir çevre düşkünü olan Bowlby’ın teorisi olan “Bağlanma” teorisi buna bir örnektir. Çocuklukta ebeveynlerimizle kurduğumuz çeşitli bağlanma tipleri vardır (Ainsworth’un çalışmalarına da bakabilirsiniz) ve bunlar “güvenli” ve “güvensiz” gibi farklılıklar gösterirler.
Güvensiz bağlanma kurulduğunda çocuklar daha kaygılı olma ve davranış bozuklukları gösterme eğilimde olur. Güvenli bağlanmalarda ise kendine güven, empati ve öz düzenleme gibi becerilerinin yanında, yönetici işlevler olarak adlandırdığımız, öğrenme süreçlerinde çokça etkisi bulunan dikkat, bellek, problem çözme vb. becerilerin iyi geliştiğini görürüz. Güvenli bağlanma sağlamış çocuklar keşfetmeye daha çok hazırdır!
Peki doğa ve bağlanma neden alakalı?
Ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın doğada nasıl şekillendiğini direkt olarak gözlemleyen araştırmalar henüz olmasa da farklı açılardan inceleme yapmam mümkün.
Duygusal ulaşılırlık:
Daha önce bahsetmiştik. Teknolojinin hayatımıza giriş yapmasının avantajları yanında dezavantajları oldukça fazla. Sadece çocukların teknoloji kullanımı ile sosyal bağlardan uzaklaşmaları değil sorun, aynı şekilde ebeveynlerin de sıkça dijital aletlerle haşır neşir olmaları ve çocukların yerine bu tür etkileşimlere odaklanmaları. Çocuklarla birlikte doğada olmak, bu dikkat dağıtıcıları engelleyebilir. Çocukların duygusal ihtiyaçlarını daha iyi karşılamalarına yardımcı olabilir.
Etkili paylaşım:
Doğa yürüyüşleri, parklar hatta varsa evin bahçesi bile kocaman bir keşif alanı olabilir. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız minik keşifler, onunla daha etkili paylaşımlarda bulunmanıza yardımcı olacaktır şüphesiz.Çocukların heyecan dolu merakı ve enerjisi ev içerisine fazla mı geliyor? Dış mekanda olmak çocukların fazla enerjilerini kullanmalarına yardımcıdır. Kendi merakları ve keşif istekleri doğrultusunda ilerleyen çocuğunuzu takip ettikçe onunla ilgili daha fazla bilgi edinirsiniz.Güvenli ve sağlıklı bağlanmaya yardımcı ebeyevn davranışları, çocuklarla birlikte yapılacak doğa aktiviteleri kapsamında çok daha etkili hale gelebilir. Onu dinlemek, duygusal olarak sıcaklık sağlamak ve onların sizi yönlendirmesine izin vermek, sosyal varlıklar olan insanlar için doğanın kucağında daha doğal!
Kaynak: ChildrenandNature.org