Ana SayfaKültür & SanatEdebiyatLGBTİ+ yazarlardan Onur Haftası'nı onurlandıran alıntılar

LGBTİ+ yazarlardan Onur Haftası’nı onurlandıran alıntılar

-

1 Haziran, LGBTİ+ tarihinde önemli bir ayın başlangıcını işaretliyor. Bizlere özgürlükçü çağrışımlar yapan Haziran ayı, Gezi’nin başlangıcıyla gelen uyanışı ve kara meclise bir çok rengin girişine start veren 7 Haziran seçimlerini hatırlatmasının yanında, Onur Haftası’nı da kollarında taşıyor. Onur Haftası’nın yanında bu Haziran’ın LGBTİ+ insan hakları aktivizminin doğuşunun 50’nci yıldönümü olması vesilesiyle, sizlerle LGBTİ+ yazarlardan alıntılar paylaşmaktan onur duyarız!

Bu yıl aynı zamanda, LGBTİ+ insan hakları aktivizminin doğuşunun 50’nci yıldönümü dedik. 4 Haziran 1965’te, yaklaşık 40 kişiden oluşan bir grup aktivist, ayrımcı kanun ve uygulamalı protesto etmek için ilk ve en büyük eylemi gerçekleştirdi. 1969’a kadar, bu protestolara katılan insan sayısı katlanarak arttı. Ta ki Stonewall’da yaşananlar ülkenin ilk Gay Pride yürüyüşlerine ilham olana kadar…

Kongre Kütüphanesi, bu ayı “gey, lezbiyen, biseksüel ve trans bireylerin tarih üzerindeki yerel, ulusal ve uluslararası etkisini” tanımanın zamanı olarak tanımlıyor. Nefret ve retlerden kurtulmuş bir yaşam ve aşk için mücadele eden bireyleri onurlandırmak için, yazıları günümüz kültürüne şekil veren ve cinsel söylemleri fazlasıyla etkileyen ikonik LGBTİ+ yazarlardan alıntılar çevirdik.

1. “Ben bir aziz değilim. Alkoliğim. Uyuşturucu bağımlısıyım. Eşcinselim. Bir dahiyim. Tüm bu müphem şeyleri olup aynı zamanda bir aziz de olabilirdim.”  -Truman Capote. Music for Chamelons, 1980

Truman Capote
Truman Capote

2. “Birisi, senin yahut benim babam, aşktan fazla insanın ölmediğini bize söylemeliydi. Fakat halk yığınları, sırf aşksızlıktan öldü ve her saniye de ölmeye devam ediyor; hem de en olmadım yerlerde.” – James Baldwin. Giovanni’s Room, 1956

James Baldwin
James Baldwin

3. “Farklı insanlar diğerleri gibi değildir; fakat farklı olmak utanılacak bir şey değildir. Çünkü diğer insanlar böyle harikulade insanlar değillerdir. Onlar binin yüz katıdır. Sen ‘bir’likteki ‘bir’sin! Onlar dünyanın her karışındalar. Sen yalnızca buradasın. Onlar çalı çırpı kadar alışıldıklar. Ama sen…. Sen mavi güllersin.” – Tennessee Williams. Sırça Hayvan Koleksiyonu, 1944.

Tennessee Williams
Tennessee Williams

4. “O halde müsaade edersen sana şunu söyleyebilirim ki okuduğum bir sonraki kelimeler şunlardı: “Chloe Olivia’yı sevdi…” Başlama. Kızarma…. Bazen kadınlar, kadınları sever.” -Virginia Woolf. Kendine Ait Bir Oda, 1929.

Virginia Woolf
Virginia Woolf

5. “Bir insanın kendisini sevmesi, ömür boyu sürecek bir aşk hikayesinin başlangıcıdır.” -Oscar Wilde. Phrases and Philosophies for the Use of the Young, 1894.

Oscar Wilde
Oscar Wilde

6. “Kesin olarak ne olduğumu bilmenin gerekliliğine inanmıyorum. Hayatın ve çalışmanın temel uğraşı, aslen olmadığın biri haline gelmek. Eğer bir kitaba başladığında sonunda ne söyleyeceğini bilseydin, onu yazacak cesaretin olur muydu sence? Yazmak ve aşk ilişkileriyle ilgili doğru olan şey, hayat için de geçerli. Sonunun ne olacağını bilmediğimiz sürece oyun, üstüne zaman harcamaya değerdir.” -Michel Foucault. Truth, Power, Self : An Interview with Michel Foucault, 1982.

Michel Foucault
Michel Foucault

7. “Henüz kimlikleri hakkında tereddütlü olan gençler, onlara uyanı bulabilmek için maskelerin yerini almaya çalışırlar.” -W.H. Auden. Forewords and Afterwords, 1973.

W. H. Auden
W. H. Auden

8. “Bir okur olmadığı takdirde yazı yazamam. Bu tam anlamıyla öpüşmek gibi; tek başına yapamazsın.” John Cheever. Christian Science Monitor, 1979.

John Cheever
John Cheever

9. “Mükemmel aşkın olduğu yerde mucizeler her zaman vardır. “ Willa Cather. Death Comes for the Archbishop, 1927.

Willa Cather
Willa Cather

*Alıntıların çevirileri bana aittir. İlgili hatalarda tüm sorumluluk benim üzerimdedir.

Kaynak: Biographile

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol