Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıHayalet balıkçı ağları ve atıklar deniz kaplumbağaları için tehlike oluşturuyor

Hayalet balıkçı ağları ve atıklar deniz kaplumbağaları için tehlike oluşturuyor

-

Gezegeni paylaştığımız birçok deniz canlısı için hayatı kolaylaştırmadığımız açık. Denizlere her sene attığımız 8 milyon plastik, su yollarına döktüğümüz onca gübre ve böcek öldüren ilaçlar… Dünya sularının devamlı ısınmasına yaptığımız katkıyla canlıların kendi hayatlarını sükseyle yaşamasına izin vermediğimiz çok alenen ortada.

150608-hawaii-sea-turtle-rescue-vin_640x360_459701827582

Hepimiz, kaplumbağalar ve yunuslar gibi deniz memelilerini sevdiğimizi söyleriz. Günlük sıradan eylemlerimizin onların hayatına nasıl kast ettiğini kabul etmek artık gerçekten elzem, gerçekten zorunlu!

Denizlere saldığımız birçok çöp türünün yanı sıra, teknelerden kesilip atılmış yada kopmuş “hayalet balıkçı ağları” da birçok deniz canlısına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ağa takılıp kalmış ve nefes almak için yüzeye çıkamayan deniz hayvanlarının sonu hiç de beklenmedik olmayacağı gibi ölümle sonuçlanıyor. Bunu önlemek için Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘nden bir grup bilim insanı (NOAA) denizleri bu tip yüzen atıklardan temizlemek ve hayvanların yardımına koşmak için tarama yapıyor.

İngilizce konuşulan videoda, bu çok önemli yardım çalışmasının etkisi ve şans ile ancak sevimli deniz kaplumbağasının kurtulduğu görülüyor. Dalgıç bilim insanları, bir balıkçı ağına takılmış bir deniz kaplumbağasının yardımına koşuyor.

Videoda, bilim insanı dalgıçlarından birinin temel misyonlarının ortalıkta serserice dolanan ağları ve diğer balıkçı gereçlerini temizlemek olduğunu; birçok kez de bu ağlara takılmış hayvanları da kurtardıklaını anlatırken izliyoruz. Videoda gördüğümüz deniz kaplumbağasının özgürlüğe kavuşturabilmekten duyduğu memnuniyeti anlatıyor.

kaplumbağa plastik atık

Biz, bu deniz kaplumbağasının tekrar özgürlüğüne kavuşup sulara özgürce atılmasından elbette çok mutluyuz; ancak bizim sorumsuzluğumuz yüzünden canı tehlike altına giren her bir deniz canlısını kurtarmak üzere kahraman dalgıçların yardıma koşmasını bekleyemeyiz. Durumu, kaynağından önlemek elimizde. Plastiği hayatımızdan çıkarmak için ne yapılabilir bunu araştırmalıyız.

 

Başlık Fotoğrafı: Eniscuola

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Altuğ İçilensu
Altuğ İçilensu
Yazmasam deli olacaktım" demiş şair, yazsak da bizi deli eden koşullar var demiş delinin biri. Mahlası "Deli Filozof" olan Altuğ, edebiyattan şiire, tiyatrodan sinema ve fotoğrafa kadar birçok alana el attı. Bir adam olamadı gitti; bu gidişle de olmayacak galiba. İstanbul'da, New York'ta ve Berlin'de yaşadı. Kadınları çok sevdi; yıldızlar şahidimdir, dedi. Hayatla müşteki olan işbu kişiye ifadesi okundu. Evet bu ifade bana aittir, dedi; imzaladı ve onayladı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol