Gezegeni paylaştığımız birçok deniz canlısı için hayatı kolaylaştırmadığımız açık. Denizlere her sene attığımız 8 milyon plastik, su yollarına döktüğümüz onca gübre ve böcek öldüren ilaçlar… Dünya sularının devamlı ısınmasına yaptığımız katkıyla canlıların kendi hayatlarını sükseyle yaşamasına izin vermediğimiz çok alenen ortada.
Hepimiz, kaplumbağalar ve yunuslar gibi deniz memelilerini sevdiğimizi söyleriz. Günlük sıradan eylemlerimizin onların hayatına nasıl kast ettiğini kabul etmek artık gerçekten elzem, gerçekten zorunlu!
Denizlere saldığımız birçok çöp türünün yanı sıra, teknelerden kesilip atılmış yada kopmuş “hayalet balıkçı ağları” da birçok deniz canlısına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ağa takılıp kalmış ve nefes almak için yüzeye çıkamayan deniz hayvanlarının sonu hiç de beklenmedik olmayacağı gibi ölümle sonuçlanıyor. Bunu önlemek için Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘nden bir grup bilim insanı (NOAA) denizleri bu tip yüzen atıklardan temizlemek ve hayvanların yardımına koşmak için tarama yapıyor.
İngilizce konuşulan videoda, bu çok önemli yardım çalışmasının etkisi ve şans ile ancak sevimli deniz kaplumbağasının kurtulduğu görülüyor. Dalgıç bilim insanları, bir balıkçı ağına takılmış bir deniz kaplumbağasının yardımına koşuyor.
Videoda, bilim insanı dalgıçlarından birinin temel misyonlarının ortalıkta serserice dolanan ağları ve diğer balıkçı gereçlerini temizlemek olduğunu; birçok kez de bu ağlara takılmış hayvanları da kurtardıklaını anlatırken izliyoruz. Videoda gördüğümüz deniz kaplumbağasının özgürlüğe kavuşturabilmekten duyduğu memnuniyeti anlatıyor.
Biz, bu deniz kaplumbağasının tekrar özgürlüğüne kavuşup sulara özgürce atılmasından elbette çok mutluyuz; ancak bizim sorumsuzluğumuz yüzünden canı tehlike altına giren her bir deniz canlısını kurtarmak üzere kahraman dalgıçların yardıma koşmasını bekleyemeyiz. Durumu, kaynağından önlemek elimizde. Plastiği hayatımızdan çıkarmak için ne yapılabilir bunu araştırmalıyız.
Başlık Fotoğrafı: Eniscuola