Ana SayfaYaşamDünya KültürleriAntik Mısır'da bulunan Anubis toplu hayvan mezarlığı

Antik Mısır’da bulunan Anubis toplu hayvan mezarlığı

-

Antik Mısır’da “evcil hayvanlar” çok büyük bir öneme sahipti. İnsanların evcil hayvanları öldüğünde yas amacıyla kaşlarını ve saçlarını kazıdıkları olurdu. Çakal başlı ölüm tanrısı Anubis’in toplu mezarlarında bulunan 8 milyon mumyalanmış köpek, Mısırlıların yıllar önce hayvanlarla nasıl bir bağ kurduklarını anlamakta yardımcı oluyor.

8 milyon köpek mumyasının bulunduğu yer, Sakkara yakınlarındaki Anubis toplu mezarları ve milattan önce 750 ile 30 arasındaki yıllarda kullanılmış olduğuna inanılıyor. Mezarın yüzde 92’si mumyalanmış köpeklerden oluşurken, geriye kalan kısmında atmaca, tilki, firavun faresi ve kedi gibi hayvanlar gömülmüş. Mısırlıların hayvanlarını mumyalamalarının arkasındaki düşünce ise tam olarak çözülmedi.

Çakal ile sembolize edilen ölüm tanrısı Anubis’in, ölen kişilerin mezarına giderek onlara yolculuklarında eşlik ettiğine inanılırdı. Anubis o çağlarda belli ölçüde Azrail ile sorgu meleklerinin yerini tutmaktaydı. 1990’dan beri hayvan tarikatlarını inceleyen Paul Nicholson‘a göre mumyalama işlemi kurban verme amacıyla yapılmamış olabilir. Anubis ile bağdaştırılan ve yaşarken insanlara arkadaşlık etmiş köpeklerin, ölüm sonrasında da insanlarla birlikte olması istenilerek mumyalanması mümkün. Ayrıca bazı mısırlılar mumyalanmış köpeklerin Anubis ile karşılaştıklarında kendilerine yardım edeceğini düşünmekteydiler.

Köpek Mumyaları 11
(Görsel: Tavern Keepers)

Nicholson’a göre, Anubis’in yeryüzündeki yansımaları olan köpekleri saygıdeğer bir biçimde gömmenin, insanlara ölüm tanrısı tarafından takdir getireceğine inanılıyordu. İnsanlar, bu şekilde Anubis tarafından kendilerine şans ve kutsama getirileceğini ve ölümün kendilerinden belli ölçüde uzaklaşacağını düşünüyorlardı. Bazen de insanlar bir yakınları öldükten sonra, onlara öteki dünyada yardım etmesi için köpeklerini mumyalayıp gömüyorlardı. Bu amaçla ömrü tamamlanmadan hayvanların mumyalanma işlemine sokulduğu da maalesef oluyordu.

(Fotoğraf: Martine Fayeln)
(Fotoğraf: Martine Fayeln)

Sakkara toplu mezarlarında ayrıca çeltik kargası, babun ve atmaca mezarlarının yanı sıra kedi mezarlarına da yer ayırılmış. Mezarların tamamı henüz incelenmedi; fakat şimdiki bulgular bile ne kadar çok hayvanın burada gömülmüş olduğunu tahmin etmekte yardımcı oluyor. Özenli bir biçimde mumyalanmış hayvanların mezarları incelendikçe Antik Mısırlılar, hayvanlara karşı bakış açılarıyla da sıranın dışına çıkmayı başarıyor.

Kaynak: Live Science, Cardiff

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol