Ana SayfaKategorisiz3 boyutlu yazıcılar ve dünyanın ilk 3B basılan köprüsü

3 boyutlu yazıcılar ve dünyanın ilk 3B basılan köprüsü

-

3 Boyutlu (3B) yazıcılar ucuzladıkça meraklılarının ilgisi de heyecanı da artıyor. Uzmanlar bu ucuzlamanın devam edeceğini ve yakın gelecekte her evde bir 3B yazıcı olacağını ifade ediyorlar.

3B yazıcılar göreceli olarak, üretimde sürdürülebilir gelişimi teşvik eden yeni bir teknolojiyi temsil ediyorlar. Bu yazıcıların kullanım alanları çok geniş; tasarımdan, prototip/model üretmeye, yedek parçadan, medikal biyo-organ üretmeye, makina parçalarından, inşaat alanlarına, sanatsal çalışmalara ve hatta yemek üretmeye, kullanım alanları sınırsız görünüyor. Öte yandan lisanslama, patent, telif hakkı, markalaşma işlemleri de 3B yazıcılardan etkilenecek ve bu işlemler de kolaylaşacak.

1- 3dprinter
3B yazıcılar israfı önlüyor, kaliteyi arttırıyor, ambalajlamayı azaltıyor, ekoloji dostu ve geri dönüşümlü malzemeler kullanılabiliyor; dolayısıyla sürdürülebilirliğe katkıları büyük. Ayrıca bu yazıcılarla prototip üretmek ve ölçeklemek israfı azaltabiliyor; tasarım hatalarını düzeltirken ve tasarım modifikasyonlarını yaparken, hataları ve değişiklikleri erken fark etmek ve düzeltmek israfı önlüyor. Öte yandan çok farklı çeşit yazıcının olması yapılan tasarrufu ve ekoloji dostluğunu sorgulatabiliyor; bazı ürünlerde kullanılan malzemelerin çok pahalı olması ya da geri dönüşümü olmayan malzeme kullanılması ya da üretmesi ve toksik kimyasal madde üretebilmesi sebepleriyle yazıcıların bazıları bu konuda soru işareti oluşturuyor.

Yapılan çalışmalara göre, özellikle yüksek değerli üretim ürünlerinde (uzay havacılık ve medikal parçaların üretimi gibi) kullanılması enerji tüketimini, üretim yaşam döngüsünde ortaya çıkan karbondioksit emisyonunu ve kaynak ihtiyaçlarını azaltmaktadır. Kurulan bilimsel modellere göre 2025 yılına kadar 3B yazıcılar masrafları 170–593 milyar dolar, temel enerji desteğini 2,54–9,30 EJ ve karbondioksit emisyonunu da 130,5–525,5 Mt azaltma potansiyeline sahiptir. 3B yazıcıların otomotiv sektörü gibi daha büyük hacimlerde üretim yapan alanlara uyarlanması durumunda ise enerji ve karbondioksit emisyonu tasarrufunun teorik olarak iki katına çıkma potansiyelinin olduğu vurgulanmaktadır.

Video-3B yazıcılar (37. saniyeden sonra İngilizce):

İlk 3 boyutlu basılan köprü

Dünyanın ilk 3 boyutlu basılan köprüsü Amsterdam’da yapılıyor. Amsterdam kanallarından birinin üzerine bir robot tarafından 3B baskı olarak yapılacak bu köprü oldukça ilgi çekici.
1-2 Proje amsterdam_kopru

2- Robot MX3D
MX3D’nin çıktı alan robotu

MX3D adlı şirket tarafından yapılan bu yenilikçi çalışma, birçok yeni çalışmaya liderlik yapacak ve temel teşkil edecek. Köprü çelikten yapılacak ve inşasının bu yıl ekim ayında başlanılması planlanıyor. Hangi kanala yapılacağının ise çok yakında ilan edileceği bekleniyor. Robotun otomatik olarak print edeceği köprü, kanalın iki taraftan başlanıp ortada birleştirilerek bitirilecek. Hali hazırda prototipler üretilmeye başlanmış.

3- 3D-printing-bridge-youtube-MX3D

4 3d-printed-bridge-over-the-amsterdam-canal
Robot altı eksenli, çok açılı kollarındaki kaynak cihazı benzeri uçlardan, erimiş çeliği püskürterek üretim işini yapıyor ve köprünün farklı kısımlarının sürekli şekilde print edilmesine izin veriyor. Dolayısıyla işlem sırasında zamandan da tasarruf ettiriyor. Tasarımcı Joris Laarman projeyi “eski şehrin yeni teknoloji ile buluşması” olarak tarif ediyor ve “Köprü, 3B yazıcıların daha önce benzeri görülmemiş biçim özgürlüğü sağlayan, fonksiyonel ve sürdürülebilir materyallerin, büyük ölçekli çalışmaların dünyasına nasıl girdiğini de gösteriyor” diyor.

Video – MX3D’ün 3B çelik köprü çalışmaları hakkında:

Bu çalışma, 3B yazıcı kullanımında da inşaat mühendisliği alanında da yeni bir çığır açıyor. 3B baskı teknolojisi yakın geleceğe adını yazacak gibi görünüyor ve yüksek sürdürülebilirlik potansiyeline sahip üretim teknolojini temsil ediyor. Üretimde finans ve enerji kaynaklarında bariz bir tasarruf sağlarken, üretim maliyetini ve karbondioksit emisyonunu azaltacak bir potansiyeli de mevcuttur. Sanayide kaynak talebi ve ortaya çıkan atık miktarında da belirgin bir azaltma potansiyeli de barındırıyor. Kullanılacak malzemelere göre ve üretilen 3B yazıcının türüne göre ekoloji dostu olabilen bu yazıcılar hayatımızı değiştirecek gibi görünüyor. Endüstriye büyük bir değişiklik getiren bu yazıcılar, bireysel kullanıcılara da yaratıcılıklarını zorlatacak gibi… İnsan sormadan edemiyor, “Acaba yakın zamanda evde herkes oyuncağını, yedek parçasını, ev eşyasını kendi mi üretecek?” diye…

Video- TED Talks – 3B yazıcılarda sırada ne var – (Türkçe altyazılı):

Kaynak: Science Direct, The Science World, Live Science, MCor, Technologies, Discover Magazine

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol