Çin‘de gerçekleşen “Köpek Eti Festivali“ son bir haftanın gündemine damgasını vuran olay oldu. Fakat Asya kıtasında köpeklerin onurlandırıldığı gelenekler ve festivaller de var. Bunlardan biri de Nepal‘de. Diwali, Hindu takvimindeki büyük birkaç kutlamadan biri. Diwali, beş günlük bir festival olarak kutlanıyor. Aynı zamanda “Işık Festivali” olarak da biliniyor. Bu festivalde; Hinduizm’in inançlarına göre her günün farklı bir teması, odak noktası ve bunlara göre de özel kutlaması oluyor.
Nepal’de Diwali, Tihar olarak biliniyor. Tihar’da da bütün Diwali kutlamalarında olduğu gibi lambalar gece boyunca yanıyor.
Temel fikir ise karanlığın içindeki aydınlığın, cehaletin içindeki bilginin öne çıkarılması. Festivalin ikinci günü, köpeklerin varlıklarına da adanıyor. Hindu geleneğinde köpeklerin yeri çok ayrı.
Festivalin ikinci günü köpeklerin insan hayatındaki rolü kutlanıyor. Hindu geleneğine göre köpekler, Ölülerin Tanrısı ve hâkimi olan Yama’ya koruyuculuk ediyor ve aynı zamanda ölümden sonraki hayatın kapılarının koruyucuları oldukları da belirtiliyor.
Her ne kadar Nepal’de köpekleri onurlandırmak için kutlanılan festival varlığını sürdürse de, bir taraftan da her yıl binlerce ineğin korkunç bir şekilde katledildiği Gadhimai Festivali gerçeği gözlerden kaçmıyor.