Soluduğun havanın kıymetini biliyor musun? Dokunduğun yaprağın önemini? Peki, toprağı nasıl işlemen gerektiğini? Yaşadığın her dakikanın ekolojiye nasıl zarar verdiğini? Daha az zararla nasıl yaşayabileceğinin farkında mısın?
İşte bu sorulara bir cevap niteliğinde ortaya çıkmış ekoloji okuryazarlığı (ecoliteracy) ile doğaya karşı toplumsal duyarlılığın arttırılması hedefleniyor. Doğa ve doğa olaylarına eleştirel bakabilmeye, sorunların çözümüne yönelik fikirler geliştirebilmeye, araştıran ve bu çerçevede davranış ve anlayış sergilemeye ekoloji okuryazarlığı denir. Okuryazarlık için sadece bilmek yeterli değildir aynı zamanda bilinenler sorgulanmalı ve uygulanmalıdır.
Doğa gezilerine meraklı ekolojik okuryazar, her bölgenin kendine özgü hayvan ve bitki türlerinde farklılıklar olduğunu bilir ve bunu keşfetme ayrıcalığını yaşamak ister (Ekolojik Okuryazarlık / Elif Kazancı, Volkan Hasan Kaya).
Ekoloji Okuryazarlığı Projesi
TOG Vakfı tarafından Yuva Derneği ve DVV International ortaklığında BMZ ve Açık Toplum Vakfı desteği ile gerçekleşen “Doğal Olarak Genciz! Ekolojik Okuryazarlık Projesi”, bu sene de 24- 27 Ağustos 2015 tarihinde Çanakkale, Bayramiç-Yeniköy‘te gerçekleşecek.
Dört gün boyunca kampta doğa dostu ve sürdürülebilir bir yaşam için dünyada ve Türkiye’de neler yapılabilir tartışılacak ve çeşitli atölyelerle deneyimler paylaşılacak.
Ekolojik Okuryazarlığı kampının hemen Ekofest‘ten sonra olduğunun da altını çizmekte fayda var. Sekiz günlük ekoloji deneyimi ve bilgi tatili yapmak için güzel bir fırsat.
Sürdürülebilir yaşamın pratiklerinin uygulanacağı bu kampta karbon emisyonunun minimum seviyede tutulduğu alternatifler tercih edilecek. Öncelikle kampa ulaşmak için uçak yerine otobüs veya tren kullanılması gerektiğini dile getiriyorlar. Başka bir alternatif otostop da ulaşıma eklenebilir.
Hayvanların da yaşam hakkına saygı duymak ve iklim değişikliğine dur demek için vejetaryen/vegan yemeklerle beslenilecek. Su, diş macunu, şampuan vb. kullanımı en aza indirilip; en ekolojik yöntemler kullanılacak. Ayrıca öğünlerde permakültür ilkeleriyle ve kimyasal ilaçlar kullanılmadan yetiştirilen yerel ürünler kullanılacak.
Geçen sene gerçekleşen ekolojik okuryazarlığı kampının gözlemlerini içeren Evrim Kepenek’in yazısı kafanızda projenin daha iyi şekillenmesine yardımcı olacaktır.
Başvuru kayıtları ne yazık ki son buldu. Kamp ile ilgili sorularınız olursa, [email protected] adresinden Proje Koordinatörü Buket Atlı’ya ulaşabilirsiniz.