Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapımı tamamlanan Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük Geofit Bahçesi düzenlenen bir törenle açıldı. Geofit bahçesinde; nesli tehlike altında olan ya da nadir bulunan bitkiler koruma altına alınacak.
2012 yılında temeli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından atılan ve toplamda 20 bin metre kare alan üzerine kurulan dünyanın ılıman iklim kuşağındaki en büyük, Türkiye’nin ise ilk ve tek Geofit Bahçesi Yalova’da törenle açıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasının ilk bölümünde Geofit bahçesi ile ilgili bilgiler verdi. Eker, “Bizim ekoloji perspektifimizi de, tabiat anlayışımızı da, Tabiatı koruma anlayışımızı da ortaya koyan güzel bir proje için bugün Yalova’dayız. Biz bununla kalmadık. 3 tane tohumun ve tabiatın korunması ile ilgili 3 çok önemli projeyi hayata geçirdik. Hepsinin tasavvuru da bize ait. Projelendirilmesi de bize ait. Temelini atıp tamamlamak da bize nasip oldu. Bunlardan birisi Dünya’nın 3. Tohum Gen Bankasını Ankara’da kurduk.Türkiye Coğrafyasında bulunan 117 bin tohum çeşidini burada saklıyoruz. 2010 yılında hizmete açtık. Yine Ilıman iklimi kuşağında yer alan en büyük Geofit Bahçesini de Yalova’da açıyoruz. 350 bin kilometre mesafe kat edilerek ülkemizdeki Geofitleri topladılar. 10 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldı. Burası bu konu ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapacak gerek üniversite öğrenci ve öğretim üyeleri, bilim insanları gerekse endüstri ile ilgili araştırıcılara açık olacak” dedi.
Tarımsal alanlara yapılan katkının 10 yıl öncesine oranla beş kat arttığını dile getiren Eker, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz tarımı sadece kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gaz, bez tuz ihtiyaçlarını giderebilmeleri için onlara yapılan yardımlardan ibaret bir sektör olarak hiç düşünmedik. Biz tarıma hep stratejik baktık. Hem ülkesel, hem bölgesel, hem küresel anlamda Türkiye’nin bu sahadaki önemli bir ebedi servet alanını nasıl geliştirir, nasıl zenginleştirir ve nasıl Dünya’nın önemli ülkeleri arasına yerleştiririz diye düşündük. Türkiye için eskiden beri Dünya’da tarımsal anlamda kendi kendisine yeten yedi ülkeden birisi deniyordu. Onun da hiç bir ölçüsü ve ayarı yoktu ya. Ama Türkiye’nin ilk tarım çerçeve kanunu Cumhuriyetin 83. yılında bizim tarafımızdan çıkartıldı. Bu kanunu ilk kez 2006 yılında biz çıkardık. Çerçeve tarım kanunu ile Türkiye’nin de tarımsal stratejisinin de, hedefinin de ufkunun da orada çizgileri çizildi. ve o strateji ile biz meselelere yaklaştık. AR-GE Politikamızda, araştırma geliştirmeye ayırdığımız desteklerde, gen kaynaklarının korunması da, üreticilere ayrılan desteklerin beş kat arttırılması da hep bu stratejinin bir parçası oldu. Bugün 12 sene öncesine göre Türkiye’de çiftçi devletten eskisine göre beş kat daha fazla destek alıyor. Artık 10 sene önce olduğu gibi Avrupa’nın dördüncüsü değil. Avrupa’nın en büyük tarım sektörüne sahip ülkeyiz.”
Kaynak: Sabah, Hürriyet
Başlık Fotoğrafı: Ak Parti Yalova