Ana SayfaYaşamDünya Kültürleriİyi ve kötü ruhların şekillendirdiği yaşamlar: Kombai yerlileri

İyi ve kötü ruhların şekillendirdiği yaşamlar: Kombai yerlileri

-

Papua Yeni Gine’deki Kombai Kabilesi‘nin tarihi; efsaneler, rivayetler ve varsayımlarla çarpıtılmış durumda. Avcı-toplayıcı bir hayat süren bu kabilenin kuralları, ritüelleri ve ahlak sistemi nesiller boyu değişime uğramamış. Brooklynli fotoğrafçı Frédéric Lagrange, kabilenin günlük yaşantısını belgelemek için ormanın derinliklerine dalıyor.

Lagrange, kabileyle anlaşmak için iki ayrı çevirmene ihtiyaç duymuş; insanların kameraya olan yabancılığı da çekimler sırasında karşılaştığı zorluklardan biri.

Kabileyle birkaç ay geçiren gezgin Oliver Steeds ise Kombai kültürünün Batılılar için gizem dolu olduğunu söylüyor. Orada hayat, iyi ve kötü ruhlara olan inançlarla şekilleniyor. Bazı ruhların ise ormanda yaşadığına inanılıyor. Tarih boyunca, katiller ve sözde büyücüler kurban edilmiş; günümüzdeki Kombai insanlarının ceza yöntemi yamyamlığı sürdürüp sürdürmediği ise bilinmiyor.

Frédéric-Lagrange-Avaunt-9

Steeds, kabilenin özgün bir mizah anlayışına sahip olduğunu ve yabancılar tarafından kolayca yanlış anlaşılabileceklerini de düşünüyor. Şakalar ve batıl inançlar bir yana bırakıldığında, Steeds ve Lagrange, Kombai insanlarının dirençli ve çalışkan bir toplum olduğu konusunda hemfikir. Ormandaki koşullar nem ve sıcaklık nedeniyle oldukça zorlu. Erkekler günlerini avlanarak ve palmiyeleri budayarak geçirirken, kadınlar beslenme düzenlerinin temeli olan ağaç posalarını çıkarıyor.

Frédéric-Lagrange-Avaunt-2Karşılıklı hoşgörü ve yardımlaşma Kombai değerlerinin temeli. Ev sahibi klanın çevredekileri davet ettiği bir ritüel de var: Ziyafet olarak nitelendirilen adaçayı kökünü kendilerinden önce misafirleriyle paylaşıyor ve hasatı kutluyorlar.

Ne yazık ki Kombai gelenekleri, 1963 yılındaki Endonezya işgalinden beri tehdit altında. Son elli yılda 100 binden fazla yerlinin Endonezyalı askerler tarafından katledildiği biliniyor. Büyük akaryakıt ve maden şirketlerinin baskılarıyla ormanları yok ediliyor ve her geçen gün evlerinden uzaklaştırılma ihtimalleri artıyor.

Frédéric-Lagrange-Avaunt-10
Kombai kadınlarının taktığı kuş tüyleri güzelliği simgeliyor.
Frédéric-Lagrange-Avaunt-16
Ağaç evde dinlenen bir avcı. Yalnızca erkekler ağaç evlerde uyuyor. Kadınlar toprak zemine inşa edilen küçük evlerde kalıyor.

Frédéric-Lagrange-Avaunt-17

Frédéric-Lagrange-Avaunt-12

Frédéric-Lagrange-Avaunt-11

Frédéric-Lagrange-Avaunt-1
Kaynak:
Feature Shoot

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
Esra Çelik
Esra Çelik
Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi, flag futbol oyuncusu ve hayvan hakları aktivisti. İyileşme için okuyan, gören, "çeviren".

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol