Ana SayfaYaşamKadınYeni Zelanda’dan aile içi şiddete karşı eylem çağrısı: It’s not OK

Yeni Zelanda’dan aile içi şiddete karşı eylem çağrısı: It’s not OK

-

Aile içi şiddete maruz kalan genellikle kadınlar ve çocuklar oluyor, bu gerçek yadsınamaz. Uzmanlar, yalnızca düşük gelirli evlerdeki kadınların fiziksel ve cinsel istismara uğradığı yönündeki kanının yanlış olduğunu ifade ediyor. Bu yanlış algıyı kırmak ve aile içi şiddetin ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne sermek için, Yeni Zelanda Sosyal Gelişim Bakanlığı ile ev ve yaşam dergisi HOME “It’s not OK” adlı kampanyayı başlattı.

Derginin 58’inci sayfasında Cennet Tepesi (Paradise Hill) başlığıyla pahalı bir ev tanıtılıyor. Her şey yolunda görünüyor, ufak değişiklikler hariç: Merdiven başındaki kan izi, yere düşmüş sandalyeler, kırılmış eşyalar… Sayfalar çevrildikçe şiddetin boyutu da artıyor. 66’ıncı sayfaya gelindiğinde, gerçekler okuyucunun yüzüne çarpıyor ve eyleme geçme çağrısı yapılıyor kırmızı harflerle: “Aile içi şiddet herhangi bir evde barınabilir. Yalnızca geçtiğimiz sene, polis ülke genelinde 100 binden fazla aile içi şiddet soruşturması yaptı. Çevrenizde şiddete maruz kaldığından şüphelendiğiniz biri varsa, lütfen görmezden gelmeyin. Nasıl bir çevrede yaşıyor olursanız olun, aile içi şiddet kabul edilebilir değildir.”

Yeni Zelanda’dan aile içi şiddete karşı eylem çağrısı 2

Şiddet; cinsel, fiziksel, psikolojik ve finansal olabilir. Bu durumlardan herhangi biri sizin ya da çevrenizdekiler için “sorun” olmalıdır.

Yaptığınız her şeyin yanlış hissettirilmesi, aşağılayıcı ölçüde eleştirilmeniz, her durumda suçlanmanız, takip edilmeniz/sürekli kontrol edilmeniz, geleceğe dair korkutulmanız psikolojik şiddet gördüğünüz anlamına gelir.

Aile İçi Şiddet 14 İstediğiniz dışında cinsel ilişkiye, porno izlemeye ya da başka biriyle uyumaya zorlanmanız cinsel şiddet gördüğünüz anlamına gelir.

Para ödemeye zorlanmanız, paranızın elinizden alınması, adınızla borç alınması, ekonomik gücünüzle yargılanmanız finansal şiddet gördüğünüz anlamına gelir.

Aile içi Şiddet 12

Sizi kontrol altına almak adına farklı boyutlarda uygulanan şiddetin farkında olmak ve eyleme geçmek durumundasınız. Peki, eyleme geçmek şiddet gören herkes için mümkün mü? Türkiye’de bu sorunun yanıtı “hayır” oldu hep. Çığlığını duyurmaya çalışan, öz savunma yapan kadınlarımız katledildi aynı “kirli zihinler” tarafından. Zihinler diyorum çünkü, patriarkanın attığı zehirli tohumlar işte o zihinler, dallanıp budaklanıp sarılıyor kadının, çocuğun, hayvanın yani “ondan güçsüz olanın” boğazına.

Aile içi Şiddet 13

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de ailelerin yüzde 34’ünde fiziksel şiddet görülürken, sözlü şiddet yüzde 54, çocuklara yönelik şiddet yüzde 46, aile içi cinsel istismar ise yüzde 9. Bunlar yalnızca seslerini duyabildiklerimiz, çünkü yine aynı araştırmalara göre şiddet gören kişilerin yüzde 80’i durumu kabullenme yoluna giderek eyleme geçmiyor.

Yeni Zelanda’nın eylem çağrısı, gerçekleri yüzümüze bir kez daha çarpıyor: Şiddetin “sınırı, vatanı, zamanı” yok. O zehirli ağacın kökü daha da sarılmasın diye boğazlara; zulmü görün, işitin ve karşısında durun…

Kaynak: Are You Ok, Bigumigu

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Esra Çelik
Esra Çelik
Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi, flag futbol oyuncusu ve hayvan hakları aktivisti. İyileşme için okuyan, gören, "çeviren".

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol