Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıAcımasız gelenek: Şili'de 4 bin 500 kişi rodeoları protesto amaçlı yürüdü

Acımasız gelenek: Şili’de 4 bin 500 kişi rodeoları protesto amaçlı yürüdü

-

İnsan eğlencesi için hayvanların kullanımı, tüm dünya coğrafyalarına yayılmış bir gelenek. Yunus parkları, sirkler, boğa güreşleri, hayvan dövüşleri, yarışlar, rodeo, fayton gibi daha da sayılabilecek birçok farklı alanda hayvanlar ciddi eziyetlere maruz kalmakla birlikte, yaşamlarının tamamını bu amaca adamak zorunda bırakılmaktadır. Binlerce hayvan bu alanlarda psikolojik rahatsızlar, acılı hastalıklar ve bitmek tükenmek bilmeyen işkencelerin kurbanı olmakta.

Hayvan özgürlüğü konusunda aktif bir yapılanmaya ve bu konuda önemli doğrudan eylemlere de imza atan Şili’de, 5 Eylül günü 4 bin 500 kişi rodeolara karşı büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte tüm rodeo etkinliklerinin sona erdirilmesi talep edildi.

Şili Rodeo Protesto

Rodeo Şili’de 1962 yılından bu yana, ulusal bir spor olarak kabul görüyor. Kayıtlara göre 2004 yılında rodeolara katılım oranı futbol maçlarından daha yüksek bir düzeydeydi. Hayvan hakları konusundaki bilinç, katılım oranlarını bir nebze etkilese de hâlâ yoğun bir seyirci kitlesine sahip.

Rodeo; Kuzey, Orta ve Güney Amerika da yaygın olan, boğa ve atların sırtında hayvanların zıplamasına karşın 8 saniyeden daha fazla kalabilmenin başarılı sayıldığı bir yarışma türü. Farklı rodeo biçimleri de mevcut. Şili’de gerçekleştirilen rodeolar ise buna bir örnek. Hayvanların huysuz tavırlar sergilemesi başlıca gereksinim olarak görüldüğünden rodeo esnasında hayvanların bel kısımları sıkıca bağlanarak acı çekmeleri ve bundan dolayı agresif tavırlar sergilemeleri sağlanıyor.

Rodeo Şili 2

Rodeo hayvanlarında kullanılan kemerler ve halatlar nedeniyle sık sık açık yaralar oluşmakla birlikte kaburga kemiklerinde ve boyun kemiklerinde kırılmalar da sık yaşanan problemler arasında. Rodeo esnasında ölen atlara da şahit olunmakta. Hayvanların agresif olabilmesi için gereken koşullar sağlanıyor ve psikolojilerinde derin yaralar oluşturuluyor. Rodeolara çıkamayacak şekilde yaralanan veya yaşlanan hayvanların sonu ise ya mezbahalar ya da ölüme terk edilmek.

Özellikle Şili’de gerçekleştirilen rodeolarda gösteri biçimi olarak iki ata binen rodeocu ile birlikte bir inek arenaya alınıyor ve ata binen rodeocular tarafından durdurulmaya çalışılıyor. Çoğunlukla ineklerin arenanın duvarlarına sıkıştırılması veya atların altında kalması ile sonuçlanan vahşi bir eğlence biçimi. Şili’de bulunan yaşam savunucularına buradan saygılarımızı iletiyoruz. Hayvanların eğlence amaçlı kullanıldığı hiçbir gösteriye gitme!

Müziği keşfetmiş bir türün torunları olarak dans etmek varken, başka canlıları bizi eğlendirsin diye dans etmeye zorlamak çok ironik ve acınası değil mi?

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Kadir M. Ersoy
Kadir M. Ersoy
Milyonlarca yıl önce iki ayağı üzerine kalkan primatlatların günümüz temsilcilerinden biriyim. Şansıma modern dünya adı verilen döneme rast geldim. Bana modern olmak ister misin diye sorsalar yok ben taşları birbirine vurarak ateş yakmaktan öteye gitmek istemem derdim. Ne parmaklık tanırdım o zaman ne de tel örgü. Bu konular üzerine de konuşamazdım belki ama varsın internetim de olmasın. Her insan canlısı kadar bu dünyaya zararı dokunan ama bunun farkında olup utancını içinde yasayarak kendini değiştirmekle ise başlayan sıradan biri. Herkese yetecek kadar sevgisi, duvarlara karşı öfkesi mevcut. Müzik dinleyip resim çizer. Ha bir de çok iyi hayvan sever.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol