John Perkins’ten kapalı kalmış birçok konuya ışık tutan bir eser: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları.
New York Times’ta, Publishers Weekly’de ve Amazon.com’da en çok satan kitap olmuş, 24 yayınevi tarafından yayınlanmaktan korkulduğu için geri çevrilmiş, yazarın yazmaktan defalarca vazgeçtiği, mevcut sistemde çarkların nasıl işlediğini tüyler ürperten detaylarıyla anlatan; üçüncü dünya ülkeleri, büyük şirketler ve ekonomi ajanları arasındaki trafiğe şahitlik ettiren ilginç eser.
Perkins, yıllarca bir ekonomik tetikçi olarak çalıştıktan sonra vicdanıyla yüzleşmiş ve hayat tarzını değiştirmiş, ekolojiyi ve sürdürülebilirliği destekleyen bir birey. Birkaç defa niyetlenip vazgeçmesine ve defalarca reddedilmesine rağmen yaşadıklarını anlatan bu kitap serisini hazırlamış. Üçüncü cilt dışındakiler Perkins’in şahit oldukları anlatılırken, üçüncü cilt kendisi gibi bu olaylara şahit olanların şahitliklerinden, Steven Hiatt tarafından derlenmiş.
İlk iki kitabın yayınlanmasından sonra kendi sağlığı hakkında çıkartılan söylentiler üzerine, diğer şahitlerin anlattıklarının derlenmesinden oluşuyor üçüncü cilt. Not düşeyim; kitapların oldukça akıcı olması cilt sayısını fazla önemsetmiyor insana.
Bu kitabı okuduktan sonra; alışveriş ederken kimden satın aldığınızı, aldığınız ürüne kimlerin emeğinin geçtiğini, çalışırken kime çalıştığınızı, sistemde kimlerin ne rolleri taşıdığını ve daha birçok sorgulanmayanı sorgular bireyler olmanız kaçınılmaz…
Kitabın ortasından itibaren insan sormadan edemiyor: Bir noktada vicdanınız, para ve güç arasında sıkışsaydınız, siz hangisini tercih ederdiniz?
Kesinlikle okumaya değer bir kitap…
Kitabın belgeseli:
Kaynak: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 1-2-3, Kafes (Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 4)