Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıKeskin jiletler arasında şöhret uğruna yapılan horoz dövüşleri

Keskin jiletler arasında şöhret uğruna yapılan horoz dövüşleri

-

Horoz dövüşlerinin hâlâ devam ettiği Meksika‘nın Ixmiquilpan Eyaleti‘nde insanlar toplanıp, ayaklarına keskin jiletler yerleştirilmiş iki horozun karşılaştırılmasını izliyor. Vahşi bir şekilde diğerini alt eden ilk horoz “sahibine” şan ve küçük çapta bir servet kazandırıyor. Meksika’nın doğu merkezinde bulunan bu şehirde horoz dövüşü hâlâ yasal. Burası aynı zamanda Abelardo Olguin Cuevas’ın ailesinin ve horoz dövüşü takımının yaşadığı yer.

El Porvenir (Whats Yet Come) belgeseli ile bu kanlı sporun insani yönleri gösterilmeye çalışılıyor. Victory Journal adlı bir prodüksiyon firmasının film yapımcıları Josh Chertoff, Alfredo Alcantara ve Ben Altarescu ise Olguin’i, bir maç sonunda horozunu dövüş alanının bir köşesinde ölüme terk ederken izliyor.

Olguin, ilk aklına gelenin “zavallı horoz” yerine “horozunu arenada kaybedecek hatanın ne olduğunu” düşündüğünü itiraf ediyor. Bu geleneklerinin çok eski zamanlardan, büyükbabasının horoz dövüşü hayranı olmasından geldiğini belirtiyor. Olguin ise henüz daha beş yaşındayken babasının onu ilk maçına götürdüğü anda bu tutkusunun başladığını söylüyor.

Popüler olan bu spor şimdilerde Meksika’nın birçok eyaletinde yasaklandı veya sınırlandırıldı. Geçimini bu şekilde sağlayan Olguin ise bu sporun belirsiz durumundan oldukça endişeli. Çünkü oğlu Abelardo Jr. bile horoz çiftliğinin sorumluluğunu almak yerine bilgisayar başında bir iş yaparak ellerindeki tavuk kanından kurtulmayı tercih ediyor.

Abelardo Jr.’ın birçok arkadaşı da bu sporun hayvanlara yapılan işkence ve acımasızlık olduğunu düşünüyor. Lakin Olguin bu spor hakkında konuşurken bile sergilediği tutkunun, bir gün çocuklarına miras olarak geçeceğine inanıyor.

horoz dövüşleri

horoz dövüşleri

horoz dövüşleri

horoz dövüşleri

horoz dövüşleri

Başlık Fotoğraf: Luc Forsyth/Getty Images

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...
Nurhan Yaşat
Nurhan Yaşat
Nurhan Yaşat. 84 Almanya doğumluyum. Çin Dili Edebiyatı mezunu olduktan uzun sonra uzun yıllar yabancı şirketlerde satınalma görevinde çalıştım. İnsanların ‘’İNSAN’’ olmanın ne demek olduğunu anlamadıklarını savunurum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol