Londra Üniversitesi’nden tasarımcı Hadeel Ayoub, işaret dilini yazıya ve konuşmaya çeviren bir eldiven yaptı. Ayoub’un akademik raporuna göre, “çalışmada esas hedef; duyma, konuşma ve görme engelliler arasında iletişimi geliştirebilmek” olarak belirlendi.
Bu ay içinde açıklanan kablosuz işaret dili eldiveni, engellilerin kısmen de olsa engellerini aşabilmeleri için üç prototipte tasarlandı. Yaptığı üç farklı prototipten sonuncusu, yazıdan konuşmaya çeviren çiple çalışıyor ve işaretleri konuşmaya çeviriyor. Böylece görme engelliler, işaret diliyle konuşan duyma engellileri rahatlıkla anlayabiliyorlar.
Eldivenin çalışma prensipleri
Eldiven beş parmağa bağlı, parmakların yerini belirleyen beş esnek sensörlerle çalışıyor. Accelerometer (statik ya da dinamik hızlanmayı ölçer) eldivenin ne yöne hareket ettiğini takip ediyor. Tüm bu veriler bir bilgisayar programını besliyor ve mimikler tanımlanıp doğru şekilde görsel hale dönüştürülüyor.
Kışlık geleneksel eldivenlere benzeyen ve üst kısmı kablolarla kaplı olan ilk prototip, biraz hantal ve kullanışsız şekilde; harfleri teker teker gösteriyor ve bolca kablo içeriyor.
İkinci prototipte daha az hantal olan tasarım sadeleştirilmiş; mikroişlemci daha küçük ve bu tasarımda tüm cihaz tamamen bir bilgisayara bağlı olmak zorunda değil. Değiştirilen yazılım da akan küçük bir ekranda yazıların çıkmasına izin veriyor.
Üçüncü prototipte ise cihaz epeyce geliştirildi; elektronik parçalarının büyük çoğunluğu, beyzbol eldivenine benzeyen eldivenin dolgu malzemesinin içine dikildi. Bu sayede hem daha yüksek teknoloji ürünü bir görüntü elde edildi, hem de basitlik sağlandı. Bu prototipte yazıyı konuşmaya çeviren bir çip mevcut ve işaret dilini konuşmaya çeviriyor.
Planlanan bir sonraki prototipte ise Wi-Fi çipi ile eldivenin akıllı telefona bağlanması, bir hareket sensörü eklenmesi ve her dile tercüme özelliğinin eklenmesi tasarlanıyor. Bu prototiple eldiven dünyadaki herkesle iletişim kurabilme potansiyelini taşıyor. Ayrıca bu son prototipin daha küçük boylarda üretilmesiyle çocuklara uygun eldivenlerin sunulması da planlanıyor. Wi-Fi bağlantısından sonra eldiven kısa mesajlar ve email gönderebilecek. Eklenecek hareket kontrol sensörü de cihaza hassasiyet kazandıracak.
Cihazın gelişen her bir prototiple daha ileri özelliklere sahip olduğunu belirten Ayoub, “LED ışığı, hoparlör eklenmesi beni hedefe biraz daha yaklaştırdı” diyor. Benzer projelerde çalışan araştırmacılar olsa da Ayoub, “Kendi buluşunun en hafif ve en pratiği olduğunu” ifade ediyor.
Eldivenin piyasa sürülmesiyle ilgilenen şirketler Ayoub ile bağlantı kurdu. Dördüncü prototipin 385 dolara mâl olması bekleniyor. Ancak ürünün seri üretime geçmesi durumunda bu fiyatın çok daha aşağı çekileceği belirtiliyor.
Engellilerin iletişimini kolaylaştıracak bu ürün, üstlendiği misyon ve başarısı açısından takdirlik, darısı aynı dili konuşup anlaşamayanların birbirini anlayabilmesini sağlayabilecek barış eldivenlerine…
Kaynak: Popular Mechanics, ZD Net, Science Alert