Ülkemizde sivil hareketler genelde birkaç kişinin omzunda ilerleyen, fon eksikliği nedeniyle zorlu uğraşlarla geliştirilen çalışmalardır. Aktivistler ve sivil toplum örgütleri çalışmalarını kendi çabaları, bağışlar veya kırk dereden su getirip sağladıkları devlet ya da kurum fonlarıyla yürütürler. İşin fon sağlama kısmı ise ayrı bir derttir. Bürokrasi, faturalandırma, evrak takibi özellikle büyük çaplı projelerde işleyişi yavaşlatır, gözleri korkutur. İşte Sivil Düşün AB bu sürecin ilacı niteliğinde.
Peki, nedir bu Sivil Düşün AB programı?
Kısaca söyleyecek olursak: İster aktivist olun ister sivil bir örgütün yöneticisi sizlere en az bürokrasi ve evrak akışı ile fon sağlayarak projelerinizi gerçekleştirmenize destek olan bir AB programıdır. Sivil hareketlerin bu evrak takibi ve bürokrasiden korkması sebebi ile projeler üretmeyişlerinden hareketle daha basit ve daha hızlı işleyen bir sistem tasarlamış AB. Amaç sizlere para sağlayıp evrak isteyenlerin aksine işlerinizi sizler için yapıp daha da hızlandırmak. Nasıl mı? Örneğin; kadın hakları üzerine bir toplantı düzenleyeceksiniz fakat bütçeniz yok. Programa başvuruyorsunuz. Afişinizi tasarlıyorsunuz, internet sayfanızın içeriğini hazırlıyorsunuz, toplantının yapılacağı yerle anlaşıyorsunuz ve bütün işlemleri –afiş basma, internet sayfası oluşturma, salonu tutma- sizin yerinize proje koordinatörleri yapıyorlar.
Geçen yıllarda yoğun rağbet gören program bu yıl 26 Kasım’da yeniden açıldı. Temelde hak ve özgürlükler üzerine olan çalışmaları destekleyen Sivil Düşün AB ayrıca aktivistlerin ve örgütlerin kendi bilgi ağında etkileşimini de sağlamış oluyor. Çevrimiçi olarak kayıt olup çevrimiçi olarak başvurunuzu yaptığınız sistem son derece hızlı çalışıyor. Bu sene 5 bin euro’ya kadar destek veriyorlar. O zaman haydi aktivistler projelerinizi hazırlamaya!