Yağmur ormanlarında yaşayan insanların yüzde 42’sinden fazlası elektrik olmadan yaşıyor. Bu nedenle Peru Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi’nden (UTEC) araştırmacılar bölgede en bol bulunan şeylerle yani bitkiler ve toprakla evleri aydınlatmanın bir yolunu buldu.
Mühendisler, önceki çalışmaların ilkelerinden ve dünyanın her yerinden araştırmacıların bulgularından yararlanarak kendi temiz enerji modellerini geliştirdiler.
UTEC ailesinden Elmer, ürettikleri sistemi ”Her bitki besin üretir ve bu besinler yeryüzünde geobacter denen organizmalarla temas halinde oksitlenerek ortaya serbest elektronlar çıkarır, bunlar elektrotlar yardımı ile yakalanır. Elektrotlar ızgaraya benzer bir iletim şebekesinde bulunur. Lambayı yakmak için elde edilen enerji sıradan bir pilde depolanabilir” şeklinde açıkladı.
Buluşa verilen isimle 10 adet “plant-lamb“ Peru’da Nuevo Saposoa ve Pucallpa yağmur ormanı köylerinde yaşayan ailelere verildi. Köylerin şebekeleri vardı ancak mart ayında yaşanan bir sel felaketi yüzünden zarar gördü. O günden beri elektriğe erişim yoktu. Öğrenciler gazyağıyla çalışan lambalarla çalışmak zorunda kaldı ancak bu durum evin içini dumanla doldurmakla kalmayıp gözlere ve ciğerlere zarar veriyordu. Anneler de hava karardıktan sonra çocuklarla ilgilenmekte sıkıntı çekiyordu.
Köyün sakinlerinden biri “Bir bitkinin bizim için elektrik üretebileceğini bilmiyorduk. Elektrik biz ve çocuklar için hayat demek” diyerek memnuniyetini dile getirdi.
Plant-lamb içinde bir ızgara, üzerinde bir bitkiyle dikdörtgen LED elektrik lambası olan tahta bir kutuya benziyor. Araştırmacılar buluşun gelecekte daha da çok aileye fayda sağlamasını umut ediyor.