Ana SayfaEkolojiİklim & SuAnkara'da hava kirliliği 'tehditkar'

Ankara’da hava kirliliği ‘tehditkar’

-

Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Toraks Derneği; Ankara’da hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit edecek aşamaya ulaştığını belirtti.

Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ankara Şubesi ve Toraks Derneği, hava kirliliği konusunda KMO merkez binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada hava kirliliğine neden olan temel faktörün taşıt trafiği olduğu belirtildi. Toplantıda dikkat çeken bir diğer konu da; Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle yılda 29 bin insanın hayatını kaybetmesi oldu.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi ölçüm istasyonlarından çıkan verilerin, ‘Ankara’da havanın kirli olduğunu’ gösterdiğine dikkat çekerek; Ankaralıların sağlık açısından tehdit altında olduklarını söyledi. Etike, bakanlığın ve Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce tedbir alması gerektiğinin de altını çizdi.

Ankaralıların soluduğu havada, PM10 kirleticisinin çok fazla olduğunu vurgulayan Etike, PM10’un kimyasal bileşenlerinin yöneticiler tarafından açıklanması gerektiğini belirtti. “Hizmet için değil oy avlamak için yürütülen şehircilik politikaları Ankaralıların sağlığını tehdit eden noktaya gelmiştir” değerlendirmesinde bulunan  Etike, Ankara’da hava kirliliğine neden olan temel faktörün ise taşıt trafiği olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Prof Dr. Çetin Atasoy ise, dış ortam hava kirliliğinin hem geliştiğini hem de gelişmekte olan ülkelerde herkesi etkileyen önemli bir çevre ve halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Atasoy, Türkiye’de yılda 29 bin insanın hava kirliliğinden kaynaklı yaşamını yitirdiğinin altını çizerek, Türkiye’nin hava kirliliğine bağlı olarak yaşanan ölümlerde dünyada yedinci sırada yer aldığını söyledi.

[vc_accordion][vc_accordion_tab title=”PM10 kirleticisi:”]

 Taşıtların egzozlarından çıkan parçacıklara verilen isim. Dizel kamyonlardan, odun sobalarından, elektrik ve nükleer enerji santrallerinden çıkıp atmosfere yayılan bu sıvı veya katı parçacıkların insan sağlığına etkileri ölümcül sonuçlar doğurabilir. PM10; kanser, kalp problemleri, solunum yolu hastalıkları, bebek ölüm oranlarında artış gibi sonuçlar doğuran, doğaya salımının azaltılması gerekli olan tozlardır. 

[/vc_accordion_tab][/vc_accordion]

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol