Ana SayfaEkolojiHayvan Haklarıİzlandalı balina avcılarına Anonymous aktivistlerinden saldırı

İzlandalı balina avcılarına Anonymous aktivistlerinden saldırı

-

Balinalar hayatta kalmak için verdikleri savaşta bu kez farklı bir müttefik kazandılar. Anonymous hacktivistleri geçtiğimiz Kasım ayı sonunda İzlanda hükûmetine ait beş internet sitesine yapılan eylemi üstlendi. Saldırının sebebi olarak ise devlet organlarının ve şirketlerin balina avına verdiği destek ve yaptıkları katliamlar gösterildi.

İzlanda Başbakanlığına ait resmi internet sitesi, İçişleri Bakanlığı ve Çevre Bakanlığının siteleriyle beraber çökertildi. Sitelere yaklaşık üç gün boyunca ulaşılamadı.

Yayınlanan bir videoda Anonymous aktivistleri, İzlanda’nın kanlı balinacılık endüstrisine yönelik ifşa ve aksatmaya yönelik eylemlere devam edeceklerini açıklarken bir yandan da ülkede üretilen ürünlere yönelik boykot çağrısı da yaptılar. Aktivistlerin yaptığı açıklamada:

“Balinalar (bizlerle) konuşamaz. Biz ise onların sesi olacağız. Zaman, balina türlerinin soylarının tüketilmesine karşı ayağa kalkma zamanıdır. Zaman, İzlanda’ya hayvanları yok oluşa sürükleyen bu hareketlerini oturup izlemeyeceğimizi bildirme zamanıdır” sözlerine yer verdi.

Anonymous İzlanda Balina

Balina avcılığına konulan uluslararası yasak ve devlet liderlerinin popülist çağrıları, İzlanda’nın (Norveç ve Japonya’nın yanı sıra) balina avcılığı sektörünü durdurmuş değil. İzlanda merkezli şirketler geçtiğimiz yıl 300’den fazla balinayı etleri için öldürdü; cesetlerin çoğu Japonya’ya gönderildi.

Hayvan katliamı pratikleri, gerek kültürel destekleri gerekse politik çekişmeleri kullanarak hayvanları kapitalizmin yarattığı ihtiyaçlar doğrultusunda kullanmaya devam ediyor. İzlanda, Norveç ve Japonya’nın balina avcılığı konusunda kurduğu ittifak, “bilimsel taban”dan yoksun değil; zira dünyanın geri kalanındaki ülkelerden gelen sonuçların tersine, bu ülkelerdeki bilimsel araştırmalar balina katliamının, türlerin yok oluşuna dair bir sorun yaratmadığını belirtmekte. 

Kaynak: The Dodo

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Sinan Doğan
Sinan Doğan
Hayvan hakları ve ekoloji aktivisti. Psikoloji ve Kültürel Antropoloji alanlarında çalışmakta, öğrenmekte ve yazmakta. Yarı zamanlı müzik yazarı, radyocu; tam zamanlı müzik aşığı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol