Doğadan esinlenilerek yapılan RoboBee “Dünyanın en küçük drone*’u nasıl olur?” sorusuna cevap olarak yapıldı. Harvard Üniversitesi bilim insanları yeni ürettikleri mini robot RoboBee’yle robot teknolojisi alanında bir çığır açtı. RoboBee bir böcek büyüklüğünde, uçabilen ve hâlihazırda dünyanın en küçük robotu. Cihaz sadece uçmasıyla kalmıyor aynı zamanda bir kamera da taşıyor. Bu robot aynı zamanda dünyanın en küçük dronu ünvanını da taşıyor.
Harvardlı araştırmacıların böceklerden esinlenerek yaptıkları bu mini robot, karbon fiber malzemeden yapıldı, 80 mg ağırlığa sahip ve iki kanat arası mesafe 3 cm. Elektronik “kaslar” sayesinde kanatlarını birbirinden bağımsız olarak çırpabiliyor ve uçabiliyor. Dört fototransistörden oluşan piramit şeklindeki ışık sensörleri sayesinde de makine havada dengesini sağlayabiliyor. Çalışma sürecinde çok sayıda sensör denenmesine ve test edilmesinde rağmen hiçbirisiyle serbest uçuş sağlanamadı. Bu çalışma sonucunda kullanılan sensörlerse, çalışmada dönüm noktası oldu.
Bu mini drone’un kullanım alanları oldukça fazla: Günün birinde tamamen kablosuz hale gelip bitkilerin polenleşmesinde bile kullanılması, sayılan olasılıklar içinde. Ancak şimdilerde araştırmacılar mini robot RoboBees’in çevreye verilen zararları takip etmede ya da arama kurtarma çalışmalarında, özellikle doğal afetlerde arama çalışmalarında kullanılabileceğini düşünüyorlar. Öte yandan bu kadar küçük boyda bir cihazın kişiye mahsus alanları ve mahremiyeti ihlâl etmesi, binbir türlü askeri uygulamada ya da pazarlama amacıyla şirketlerin takibinde kullanılabilmesi de söz konusu. Bu da cihazın casus robot olarak kullanılabileceğini ve bu doğrultuda birçok tedbir gerekliliğini hatırlatıyor.
Aşağıdaki videoda RoboBee’yi uçarken görmeniz mümkün.
*pilotsuz uçan araç
Kaynak: Futurism, Mother Board