Çin’in yüksek oranlarda karbondioksit salımından dolayı çok ciddi boyutlarda hava kirliliği sorunu olduğunu biliyoruz. Aralık ayında Paris’te uzun süren görüşmeler sonucu, küresel ısınmayı durdurmak için önümüzdeki on yıl içinde fosil yakıtla çalışan ekonomiden uzaklaşmaya yönelik tarihi kararlar alınırken Çin’de hava kirliliğine ikinci kez kırmızı alarm verildi.
Yıllardır süre gelen aşırı büyümeden sonra Çin hükûmeti de bu konuyu önümüzdeki yıllarda ele alacağına dair söz verdi ancak halihazırda bazı yerel yönetimler alışılmadık yöntemler deneyerek havadaki dumanı dağıtmaya çalışıyorlar: Devasa su püskürtücü toplar.
Çin’de bulunan Madencilik Güvenlik Ekipmanları alanında faaliyet gösteren bir firma tarafından üretilen bu makinelerin temeli fabrika ve şantiyelerde kullanılan su püskürtücülere dayanıyor. Firmanın önceliği, madencilerin solunum ve akciğer problemlerini azaltmaya yönelik ürünler üretmek iken, 2013 yılında ürettikleri ürünleri daha geniş bir kullanım alanına uygun hâle getirerek kirlilik çözümleri için yerel hükümetlere pazarlamaya başladı.
Görünümü savunma sanayisinde kullanılan toplara benzeyen bu araçlar, sıvının küçük partiküller hâline getirilerek havaya püskürtülmesi prensibiyle çalışıyor. Neredeyse bulut hâline getirilmiş olan sıvı, toz parçacıkları ile temas ettiğinde yoğunlaşarak yağmur gibi yere düşen su damlacıkları oluşturuyor. Üretici firma, bu cihazlar kullanıldığında, 10 mikron kadar küçük boyutlarda sıvı partiküller oluşturulabileceğini ifade ediyor ancak bu bile havadaki çok küçük partikülleri yakalamak için yeterli değil, yalnızca eskiye göre fark yaratması bekleniyor.
Yerel yönetimlerden bu makinelere ciddi oranlarda talepler var. Havadaki toz ve dumanı kontrol etmek için çareyi bu makinelerde arıyorlar. Firma yetkilileri tam rakamları vermemekle birlikte hava kirliliğinin artmasıyla satışların fırladığını söylüyor. Makinelerden memnun kullanıcılar da makinenin şehir boyunca gezdirilmesinden ötürü trafiğin etkilemediğini ve yerlerde su birikintileri bırakmadığını belirtiyor.
Changsha Evening News haberine göre bu yöntemle Hunan eyalet başkenti Changsha caddelerinde bir buçuk saatte dokuz ton su damlacığı püskürtüldü.
Çin’de bazı bölgeler şimdilik devasa su püskürtücü toplarla nefes almış gibi görünse de bunun uzun vadeli bir çözüm olamayacağı konusunda endişeler var. Sonuçta mevcut kirlilik seviyesini, kaynaklarında azaltmaya yönelik bir çözüm olmadığı ortada; buna ticari kaygıları da ekleyecek olursak, uzun vadeli bir çözüm olmayacaktır.
Kaynak: The Guardian, Science Alert, Hongkong FP