Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiGerçek King Kong yeme alışkanlığını değiştirmediği için ölmüş

Gerçek King Kong yeme alışkanlığını değiştirmediği için ölmüş

-

“King Kong’u uçaklar öldürmedi. Onu öldüren peşinden gittiği güzellik değil; yeme alışkanlığıydı!”

Quaternary International dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, gerçek “King Kong” olarak tanımlanan bir zamanların devasa maymunu Gigantopithecus’un nesli, değişen yiyecek ortamına uyum sağlayamadığı için tükenmiş!

Prof. Dr. Friedemann Schrenk Gigantopithecus'un büyük azı dişlerinden birini gösteriyor.
Prof. Dr. Friedemann Schrenk Gigantopithecus’un büyük azı dişlerinden birini gösteriyor.

Bilim insanları, yaklaşık 3 metre boya ve 500 kg ağırlığa ulaşabilen bu maymunun dünyada yürüyen en büyük primat olduğuna inanıyor. Bugünün en büyük primatı ise onun ancak yarısı kadar. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na (WWF) göre doğu ova gorili ayağa kalktığında yaklaşık 1,5 metre boyunda ve 250 kg ağırlığında.

Gigantopithecus hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlı; çünkü 100 bin yıl önce Çin ve Güneydoğu Asya bölgesinden silinip gittiğinde, ardında çok az şey bıraktı. Bugüne kadar bulunan fosilleri ise sadece çene kemikleri ve büyüklüğünden dolayı “ejderha dişi” olarak adlandırılarak satılan dişleridir. Bu dişler üzerinde yapılan incelemeler ise Gigantopithecus’un neden yok olduğunu gösteriyor: Yemek yerken oldukça seçici olmaları.

Gigantopithecus'u betimleyen bir çizim (Görsel: Rattler Jones/Deviantart)
Gigantopithecus’u betimleyen bir çizim (Görsel: Rattler Jones/Deviantart)

Karbon izotoplarının kullanıldığı bir çalışmada, Gigantopithecus’un ormanda yaşayan ve bambu sevmeyen bir vejetaryen olduğu ortaya çıktı. Buzul devri ilerledikçe, bu büyük maymunların ormandan evleri küçülmüş ve tercih ettikleri besinler de yok oldu. Diğer maymunlar gittikçe genişleyen çayırlardaki yenebilecek besinleri tercih etmelerine rağmen inatçı Gigantopithecus kendi evine ve beslenme şekline yapışıp kaldı.

Tübingen Üniversitesi Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleo-çevre Merkezi’nden Dr. Hervé Bocherens’a göre Gigantopithecus, boyutundan dolayı fazla yiyeceğe ihtiyaç duyan bir maymundur. Buzul çağı boyunca azalan ormanlık arazilerin çayırlıklara dönüşmesiyle birlikte bu büyük maymun için yeterli besin bulunamadı.

Fakat Gigantopithecus’un neslinin tükenmediğini düşünenler de var. The Telegraph’a göre, 2002 yılında hayatını kaybeden antropolog Grover Krantz, bu maymunların bazılarının Kuzey Amerika’ya geçerek hayatta kaldığını iddia etmiştir. Hatta Koca Ayak’ın da bunların torunu olduğu söyleniyor.

Kaynak: The Huffington Post

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Yağmur Dönmez
Yağmur Dönmez
Karadeniz'in kıyısında bir yarımadada doğdu. Üniversiteye kadar büyük şehir görmedi. Fakat 10 yıldır şehirde yaşıyor; çevirmen-memur olarak çalışıyor. Başka yerler, diller, insanlar ve ormanlar, hayvanlar, sular en sevdikleri. İnsanın insan üzerindeki ve insanın diğer türler üzerindeki tahakkümüne tahammülü yok. Bu doğrultuda bir şeyler yapmaya çalışıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol