Başkan Leung Chun-ying, Hong Kong yönetiminin fildişi ticaretini durdurmayı planladığını duyurdu. Bunun için birtakım mevzuat değişiklikleri de yapılması gerekiyor. Yönetim aynı zamanda, nesli tükenmekte olan hayvan türleriyle yapılan ticarete çok daha ağır cezalar uygulayacak.
Hong Kong’da fildişi ticareti kanunen yasak. Buna rağmen yaklaşık 400 kişi lisansa sahip olduğu için 1989 yılında uygulanmaya başlanan yasaktan “etkilenmeyen ganimetlerin” ticaretini serbestçe yapabiliyor.
CNN’e göre bu sözde yasa, avcıları cesaretlendirirken ticaretin üstü örtülü şekilde devam etmesine de neden oluyor.
Filler, avcılar tarafından ganimet sayılan dişleri için öldürülüyor. Afrika’da koruma altında olanlar içinse aynı durum söz konusu. Kaçak yollarla Asya’ya ulaşan dişler, mücevherlerde ya da dekoratif eşyalarda kullanılmak üzere işleniyor. Afrika’daki fil nüfusu son 40 yılda yüzde 58’e düşmüş durumda, her yıl 10 binden fazlası ise avcılar tarafından katledilmeye devam ediyor.
National Geographic’e göre, mevcut yasanın işlemediği bir gerçekken, ticaretin tamamen durdurulma süreci birkaç yıl alabilir: “Öyle görünüyor ki, Hong Kong öncelikle mevcut cezaları ağırlaştıracak ve av ganimetlerinin ithal edilmesini yasaklayacak. Daha katı cezalar fildişi kaçakçılığının ciddi bir suç olarak kabul edilmesini sağlayabilir. Mevcut stoklara el konulması gibi farklı önlemler ise daha sonra gerçekleşecektir.”
Geçtiğimiz yılın eylül ayında Çin ve ABD bir anlaşma yaparak fildişi ticaretini yasakladıklarını duyurmuştu. Yasağın ardından Çin’deki ticaret oranı yüzde 50’ye düşmüş durumda, buna rağmen ülke fildişi kullanımında birinci sırada yer alıyor. Fil ve gergedan gibi nesli tehlikede olan türler katledilmeye devam ederse, önümüzdeki 25 yıl içinde yeryüzünden silinmiş olacaklar.
Kaynak: The Plaid Zebra