Kâr amacı gütmeyen Cool the Earth şirketi 2015 yılında Dünya Günü (22 Nisan) için çocuklara doğayı korumayı özendiren bir uygulama piyasaya sürdü.
Gitgide küçülen bir buzulun üzerinde yaşamını sürdürmeye çalışan sevimli kutup ayısını oynattığımız bu oyun, çocuklara üzücü bir deneyim yaşatmanın peşinde değil. Aksine, çocuklarımıza onlara kızarak ya da üzülmelerine sebep olarak öğretmeye çalıştığımız değerlerin, çok daha akıllıca hem de eğlenebilecekleri şekilde öğretilmesi yolunda atılmış güzel bir adım niteliğinde.
Oyunun baş kahramanı ekolojist Koda, çocukların besleyebileceği, yıkayabileceği ve hatta çeşitli aksesuarlarla süsleyebileceği sevimli pofidik bir ayı. Özellikle, günümüzde çocukların ellerinden düşürmedikleri tablet, telefon ve benzeri teknolojik aletleri düşündüğümüzde, söz konusu aletler aracılığıyla onlardan kopmak değil de onlara ulaşmaya çalışmak daha doğru bir harekettir. Kısaca, ancak bu yolla onların dikkatini çekebiliyoruz.
Peki, bunların iklim değişikliğiyle bağlantısı ne? Koda’nın bakımını yapabilmek ve yeni seviyelere geçebilmek için, çocuklar karbon bulutlarını dağıtarak veya denizdeki çöpleri çıkararak para kazanıyorlar. Aynı zamanda dişlerini fırçaladıktan sonra çeşmeyi kapatmak ya da odadan çıkarken ışığı söndürmek gibi günlük yaşamda yapılması gereken ufak görevleri tamamlamaları gerekiyor. 10’uncu seviyenin ardından ebeveynler, oyuna çocuklarının farklı görevleri tamamladığını doğrulayarak dahil oluyorlar. Sonunda ebeveynlerin ve çocukların üzerinde anlaştığı ve karşılıklı dahil olduğu bir oyun!
Geçtiğimiz sekiz yılda, Cool the Earth çoğunlukla ilkokul öğrenimi gören çocuklara mesajını ulaştırdı. İklim değişikliği konulu gösteriler için gereken talimatları ve hatta kutup ayısı kostümlerini bile içeren bedava paketler okullara gönderiliyor. Şirket, oyunda karbonun etkilerini azaltarak başarılı olan 200 bin’den fazla çocuğun olduğunu düşünüyor.
Uygulama hem iOS hem de Android işletim sistemlerinde bulunuyor.
Kaynak: Sierra Club