Ana SayfaYaşamDünya KültürleriDünyanın en eski bestesini dinlemek ister miydiniz?

Dünyanın en eski bestesini dinlemek ister miydiniz?

-

1950’lerin başlarında arkeologlar, M.Ö. 14.yy’dan kalma kil tabletleri gün yüzüne çıkarttılar. WFMU‘nun (WFM Upsala) açıklamasına göre; Suriye’de bulunan antik şehir Ugarit’te keşfedilen bu tabletler Hurri diline ait çivi yazısı sembollerinden oluşuyor. Bu keşif ile birlikte, 3 bin 400 yıllık ilahi, dünyanın bilinen en eski müzik parçası oluveriyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde Assiriyoloji (Asur Kültürü Bilimi) profesörü Anne Draffkorn Kilmer, 1972 yılında bu tabletlerin tercümesini yaptı.

En Eski Şarkısı
Kaliforniya Üniversitesi’nde Assiriyoloji (Asur Kültürü Bilimi) profesörü Anne Draffkorn Kilmer’in 1972 yılında yaptığı tercüme.

Richard Fink, 1988’de Archeologia Musicalis makalesinde, yedi notalık diyatonik gamın ve harmoninin 3 bin 400 yıl önce de var olduğu teorisinin kanıtlandığından bahsediyor. Fink’in bahsettiğine göre, pek çok müzikbilimcinin görüşünün, antik harmoninin var olmadığı hatta var olmasının imkansız olduğu ve gam olgusunun ancak Antik Yunan medeniyeti kadar eski olabileceği doğrultusundaydı. Kilmer’ın meslektaşı Richard Crocker‘a göre ise bu keşif, Batı Müziği‘nin kökeni hakkındaki kavramın köklü bir değişime gitmesine yol açmıştır. Peki, akademik tartışmaları bir tarafa koyacak olursak; acaba dünyanın en eski müziği nasıldı? Aşağıdaki videoya tıklayarak midi sürümünü dinleyebilirsiniz. Tabii ki midi klavye Sümer halkının tercih ettiği enstrüman değildi; fakat bize, bu garip beste ve eserin ritmi hakkında tatmin edici bir algı kazandırıyor.

Kilmer ve Crocker, Yakın Doğu Müziği hakkındaki bilgileri kendi dilleriyle anlattıkları “Sessizlikten Gelen Sesler” (Sounds From Silence) isimli sesli kitabı CD ortamında yanında, içerisinde bulunan şarkıların geldiği tabletlerin tercümelerinin ve fotoğraflarının bulunduğu bir kitapçıkla birlikte yayınlamış bulunmaktalar. Ayrıca dinleyicilere, “Antik Ugarit’ten Bir Hurri Kült Şarkısı” isimli parçayı ilk duyanların büyük ihtimalle dinledikleri enstrümana benzeyen Lir ile çalınan bir yorumunu da sunuyorlar. Ne yazık ki, o parçayı dinleyebilmeniz için satın almanız gerekli; fakat parçanın Lir ile çalınan farklı bir yorumunu asıl kaşifi olan Dr. Richard Dumbrill’den esinlenen Michael Levy‘den aşağıdaki video aracılığıyla dinleyebilirsiniz.

Kaynak: Open Culture

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol