Teknoloji alanındaki en son yenilikleri giderek daha fazla kullanan İETT, çevre dostu bir sistem olan akıllı durak ile modern, hızlı, kaliteli ve doğru ulaşım imkânı sağlıyor.
Her gün 14 milyon İstanbullu’nun yararlandığı İETT otobüs durakları bundan böyle günümüz teknolojisine uygun hale getirilerek vatandaşların teknolojik ihtiyaçlarını da karşılayacak.
Yeni otobüs duraklarında;
- Otobüsler hangi duraktan geçer?
- Otobüsüm kaçta gelir?
- Hangi yolu kullanmalıyım?
- Trafik yoğunluğu nasıl? gibi soruların cevaplarını akıllı duraklar sayesinde öğrenebilecekler.
Kullanılan teknolojiler ve modern görünümüyle dünya metropolü İstanbul’a yakışan şekilde tasarlanan duraklar hakkında duyacaklarınıza çok şaşıracaksınız.
İstanbul’un bu yenilikçi, teknolojik ulaşım sistemi İSBAK (İstanbul Ulaşım Haberleşme Ve Güvenlik Teknolojileri) tarafından geliştiriliyor.
Enerjisini güneş panellerinden alan Akıllı Durak konsepti, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Yıldız Teknik Üniversitesi durağında hizmet vermeye başladı. İstanbulluların hizmetine giren projenin önümüzdeki günlerde daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Bu projeyle birlikte İETT, gelişen teknolojiye ayak uydurarak insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bir adım atmış oluyor.
Hayata geçirilen bu uygulamada çok önemli olduğunu düşündüğümüz özelliklerinden bir tanesi, akülü araçlarıyla durağa gelen engelli yolculara aküsünü şarj edip yolculuğuna devam etme imkânı verilmesi olmuştur.
- Ücretsiz wifi
- Biletmatik
- Duraktaki bas-konuş sistemi yolcularla İETT arasında iletişim imkanı sunuyor. Bu sayede görme engelli yolculara otobüslerin tahmini varış süreleri hakkında sesli bilgilendirme yapılabildiği gibi, tüm yolculara canlı operatör desteği de veriliyor.
- LCD/LED ekran kullanımı.
- En önemlisi de elektrikli tüm işlemleri, güneş enerjisi panellerinden sağlayarak çevre dostu olması.
Sonuçta oldukça faydalı bir durak konsepti hayata geçiyor diyebiliriz.
Umuyoruz ki gelecek günler için çağa ayak uyduran, bu ve buna benzer projelere önderlik edebilecek nitelikte fikirler geliştiren bir ülke olabiliriz.
Kaynak: İETT, The Brandage, Sosyal Medya, Alternatif Enerji