Dönüşüm Derneği’nin “Sıfır Bütçe ile Sıfır Atık” mottosunu benimseyerek başlattığı “Yeşil’e Dönüş” projesi, sekiz haftalık eğitim programının Anadolu Kavağı Mesadet Taylan İlkokulu’nun öğrenci ve ebeveynlerine uygulanmasıyla hayata geçirildi.
Dönüşüm Derneği tarafından, TEGV Beykoz Öğrenim Birimi ve Netpak Ambalaj da desteğiyle, Anadolu Kavağı Mesadet Taylan İlkokulu’nun 105 öğrencisi ve bu öğrencilerin evebeynlerine yönelik geri dönüşümün önemini içeren sekiz haftalık eğitim çalışması gerçekleştirildi. Bu eğitimler farkındalık atölyesi, kâğıt yapımı, resim, kâğıt hamurundan heykel ve rolyef, baskı, heykel tasarım ve stop motion atölyelerini içeriyordu.
Eğitimler sonucunda 105 öğrenci ve evebeynleri bu farkındalığın çevrelerinde de yayılmasını sağladı. Yaklaşık 1000 kişiye geri dönüşümü ve yerinde ayrışmayı öğretti, kalıcı bilinçlenme ve sosyal bir ağ kuruldu.
105 çocuk evden getirdikleri ambalaj atıklarını biriktirdi. Projenin 3. haftasında öğrenciler organik atıkları getirerek evebeynleri ile 200 kilogram kompost gübre üretmişti.
Anadolu Kavağı Mesadet Taylan İlkokulu, 8 haftalık programın sonunda 5600 kilogram ambalaj atığını ayrıştırarak İstanbul’un en çok atık ayrıştıran okulu oldu.
Bubi Hayon, Fırat Bingöl, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol, İskender Giray ve Ruhiye Onurel gibi Türkiye’nin önde gelen sanatçıları da çocuklara nasıl geri dönüşüm ve sanatı birleştirdiklerini anlatarak projeye destek oldu. Sanatçılar, çocuklarla birlikte ürettikleri eserleriyle okulda düzenlenen sergiye katkıda bulunarak geri dönüşümün önemine dikkat çekti.