Eylül ayında İstanbul, Şile’de gerçekleşecek Siyuca Festivali ilginç etkinlikleri ile fark yaratmayı hedefliyor. Bu etkinliklerden biri de Türkiye’de yeni yeni duymaya başladığımız Vertical Dance olacak. Festivalde kendisini de görebileceğimiz ve Türkiye’de bu konunun uzmanlarından Musa Çinkılıç da bizlere “vertical dance”ı anlattı.
Vertical dance yani Türkçe adı ile dikey dans, ilk kez Amerika’da 1970 yıllarında modern dansın bir alt türü olarak ortaya çıktı. Yatay hareket yollarının yanısıra dikey hareket yollarını da içeren bu teknik hareket zenginliği bize sunuyor.
Türkiye’de iple erişim (endüstriyel dağcılık) alanlarından sayılan vertical dance için yurtdışında profesyonel eğitimler veriliyor. Tırmanış sporunu; dans -estetik – eğlence ile birçok branşın bir araya gelmesi gösteri sanatları ve eğlenerek fiziksel kapasiteyi artırmanın bir başka yolunu sunmayı amaçlıyor.
Kapalı alanlardan açık alanlara kadar birçok yerde görebileceğiniz bu dans 7’den 70’ye sedanter, amatör ve profesyonel tüm kesime hitap ediyor. Günümüzde spora yeni bir varyasyon kazandırmanın en güvenli yolunu bulup, bunu en eğlenceli halde sunmayı hedefliyor.
İple erişim sistemlerinin uygulanma şekilleri:
1. İstasyon (Tek İp)
Birinci istasyonda kullanılacak düğüm ve bağlantı şekli aşağıdaki gibi olacaktır. Her ip farklı iki noktadan bağlanacaktır.
2. istasyon (Tahtarevalli)
Bu istasyon isminden de anlaşılacağı gibi makara ile ikiye bölünen yukarıdaki bağlantı sisteminden iki ucunda birer dansçının yer alacağı ip sarkmaktadır…
İkinci istasyonu aşağıdaki linkten detaylı inceleyebilirsiniz.
3. İstasyon (Snackline)
Öncelikle kelime anlamı olarak da bakacak olursak bize az çok fikir vereceği üzere “slackline” denilen şey gevşek bir hat olarak tanımlanabilir, “slacklining” eylemi de bu gevşek hattın üzerinde yürüme eylemine verilen addır.
Uygun alanlara farklı malzemelerle üzerinde yürünebilecek emniyetli hatlar açılabilir.
4. istasyon (Uçuş efekti)
Sinema, televizyon, reklam sektörleri başta olmak üzere aslında farkında olmadan izlediğimiz bir istasyon…
Süpermen, Örümcek Adam gibi filmlerde kullanılan istasyon modelimizdir.
5. istasyon (Aerial Dans)
Birinci istasyonda kullandığımız sisteme kalın ip ve kumaş bağlanarak yapılan dans türünde, çalışma alanının altında mutlaka kalın, yumuşak jimnastik süngerleri konulmalıdır.
Bu dans, Türkiye’de ilk kez Gd Academia D’Esports bünyesinde yapılıyor. Sinema, TV, reklam, tiyatro, yarışma programları ve çok büyük performans gösterilerinde kullanılan istasyonları, uluslararası İRATA ve SPRAT belgeli İple Erişim Teknisyenleri kuruyor. Sigortalı uluslararası iple erişim teknisyenliği belgesi olarak bilinen bu sertifikalara sahip çalışanlar, daha önce belirlenmiş kurulumu ve denemesi yapılmış parkurları, alana kurma yetki, bilgi, beceriye ve sorumluluğa sahip kişilerdir.