Yeme davranışı bozuklukları, yeme davranışınız ve yemeklere karşı duygu ve düşüncelerinizin sağlıksızlığı sonucu oluşur.
Diyet yapma davranışı, yeme davranışı bozukluklarının en önemli nedenlerindendir. Diyet yapmak yerine sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek daha önemlidir. Belirli zamanlarda girilen zayıflama programları sürdürülebilirlik açısından çok işlevsel değildir.
Yeme davranışı bozukluğu, son yıllarda çok sık işlenen bir konu. Kişinin kilosuna, dış görünüşüne aşırı takıntılı olma durumu olarak da tanımlanan bu durum, bedensel bir sorun olarak görülmesine rağmen aslında sosyal ve psikiyatrik bir sorundur. İçsel bir kargaşanın dışa vurumudur. Nedenlerine inmek için psikiyatr, psikolog, diyetisyen, fizyoterapist ve dahiliye uzmanı ortaklaşa çalışmalıdır, tedavisi uzun sürdüğü gibi tekrarlama olasılığı da azımsanmayacak kadar yüksektir.
Yeme davranışı bozukluklarının oluşum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, biyolojik ve psikososyal nedenlerin bu süreçte önemli olduğu belirtilmiştir. Kontrol edilemeyen özbenlik kaygıları, aile içi iletişim sorunları, özsaygı eksikliği, aşırı kontrol takıntısı ile baş gösterir. Genelde adölesan ve genç kadınları etkiliyor gibi görünse de erkekleri de son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde etkilemeye başlamıştır.
Yeme davranışı bozukluğunun bazı kriterleri
- Yaş ve boya göre beklenen ağırlığın yüzde 85 ve altında olması,
- Vücut yapısı ve vücut ağırlığı konusunda değerlendirmede bozukluk, çok zayıf olunmasına rağmen çok şişmanmış gibi hissetme durumu,
- Sağlıklı kiloya çıkmaya gösterilen direnç,
- Özellikle son üç ayda yineleyen aşırı yeme nöbetlerinin geçirilmesi,
- İki saatlik zaman diliminde normalden çok fazla yemek yenilmesi,
- Kilo alımını önlemek için kusma, laksatif kullanımı, lavman gibi telafi edici davranışların görülmesi,
- Yemeye başlandığı andan itibaren yemeyi durdurulamaması,
- Normalden çok hızlı yemek yenmesi, öyle ki hastalar tabakta ne olduğuna bakmadan içindekilerin hepsini bir çırpıda yiyebilir.
- Bir öğünde aşırı derecede çok yemek tüketilmesi
- Aç hissedilmemesine rağmen aşırı yeme davranışı sergilenmesi,
- Özellikle yalnız yemek yemenin tercih edilmesi,
- Aşırı yemek sonrası kişinin kendini suçlu hissetmesi,
- Tıkanırcasına yeme atakları, 3 ay boyunca haftada 1 kez olması
Sağlık ekibinin bu tip kriterleri değerlendirdikten sonra fiziksel, psikolojik ve biyokimyasal bulguları da iyi değerlendirmesi gerekmektedir.