Alt, görsel sanat, performans gibi pratiklerin ara kesitlerinde programlar gerçekleştiren disiplinler ötesi bir sanat mekânı. Yeniden işlevlendirilerek bomontiada’ya dönüştürülen tarihi bira fabrikasının alt katında yer alan Alt, Türkiye ve yeryüzünde değişmekte olan koşullara karşılık veren yeni sanatsal ifadelere yer vererek paylaşımcı ve katılımcı bir kültürel platform oluşturmayı amaçlıyor.
Kasım ayı boyunca Alt Sanat Mekânı’nda her çarşamba saat 19.30’da a.k.a Performans Serisi gerçekleşiyor. Asena Hayal’ın küratörlüğünü üstlendiği performans serisi, ağırlıklı olarak başka disiplinlerdeki sanat pratikleriyle tanınan, Berk Çakmakçı, Richard Eigner ve Roman Gerold, Batool Mohamad ve Ali İbrahim Öcal ve Merve Şendil’in ses projelerine odaklanıyorlar.
a.k.a Performans Serisi’nde yer alan sanatçılar, görsel sanat geçmişlerinin bir sonucu olarak ses ve performansa plastik bir yaklaşım gösteriyor. Örneğin, Age Reform adıyla sahne alan Berk Çakmakçı, pop müzikte sık rastlanan, güncel sanatta da aşina olduğumuz bir tema olan appropriation (sahiplenme) stratejilerinin kültürel ve teknik boyutlarına odaklanıyor. Benzer şekilde, Em-El-Beat adıyla tanınan Batool Mohamad, analog sesleri elektronik ortama taşıyor. Kaydedilmiş ve makina çıkışlı sesleri birleştiren Em-El-Beat’in performansları bu iki kategorideki ses malzemelerinin benzerliklerinin altını çiziyor.
Richard Eigner ve Roman Gerold’un ortak ses projesi Ritornell ile Merve Şendil ve Ali İbrahim Öcal, perküsyonun heykelleşme olasılığını değerlendiriyorlar. Davul vuruşları ile bu vuruşların bilgisayar çıkışlı çeşitlemelerini bir araya getiren Ritornell, neredeyse sadece ses ile çalışan Eigner’in görsel-işitsel sanat pratiğinden ve bir besteci olan Gerold’un profesyonel birikiminden besleniyor. Ritmik nitelikler ve ses dizilerinin düzenlenmesi Merve Şendil ve Ali İbrahim Öcal’ın işlerinde de öne çıkıyor. Öcal su damlalarını, geleneksel ritim enstrümanlarını ve çeşitli ses kaynaklarını barındıran bir aleti bir araya getirirken Şendil ritimleri synth’iyle birbirine bağlıyor.
Takvim
9 Kasım Çarşamba, 19.30: Age Reform a.k.a. Berk Çakmakçı
16 Kasım Çarşamba, 19.30: Em-El-Beat a.k.a. Batool Mohamad
23 Kasım Çarşamba, 19.30: Ritornell a.k.a. Richard Eigner ve Roman Gerold
30 Kasım Çarşamba, 19.30: Merve Şendil ve Ali İbrahim Öcal
Berk Çakmakçı
Berk Çakmakçı, yüksek lisansını 2015’te Parsons School of Design’da fotoğraf alanında tamamladı. Grup sergilerinden bazıları: İsimsiz, (Pilevneli Project, İstanbul, 2012), KABA HAT İlk Sergi (İstanbul, 2012), Debi (Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul, 2009). Çakmakçı’nın performansları Babylon, Salon İKSV, Arkaoda, Roxy, ve Deform (tümü İstanbul) gibi mekânlarda yer aldı.
Richard Eigner
Richard Eigner, Viyana ve Linz (Avusturya) arasında yaşayan bir besteci, ses mecrasına odaklanan sanatçı, prodüktör ve davulcu. Yakın dönem sergilerinden bazıları: Galerie Forum Wels (2015), Sound Development City (Riga, Parnu ve Helsinki, 2014) ve Kunstraum Suburbia (Leonding, 2014). Ritornell’in de içinde bulunduğu Aquarium Eyes EP’si için Roman Gerold ile birlikte “En İyi Albüm Mühendisliği” kategorisinde Amadeus Avusturya Müzik Ödülü ikinciliğini kazandı.
Roman Gerold
Roman Gerold, Viyana’da yaşayan bir gazeteci, yazar ve besteci. Gerold 1996 ve 2003 yılları arasında Avusturya’da farklı caz gruplarında piyanist olarak sahne aldı. Müziklerini bestelediği bazı film ve tiyatro oyunları; Heidi Reloaded (2010), “…und verbessern wir die Welt” (yön. Gloria Gammer, 2010), Koloman-Wallisch-Kantate (yön. Sara Hilliger, 2006) ve Glück (yön. Laura Nöbauer, 2006).
Batool Mohamad
Şam Dramatik Sanatlar Yüksek Enstitüsü’nde oyunculuk eğitimi alan Batool Mohamad, Suriye’de Arzu Tramvayı (Dramatik Sanatlar Yüksek Enstitüsü, Şam) ve Hamlet (Hamra Tiyatrosu, Şam) gibi birçok tiyatro prodüksiyonunda rol aldı ve Goethe-Institut desteğiyle interaktif bir proje olan Play With Jam’de Suriyeli çocuklarla çalıştı. Mohamad, son olarak Erkan Mumcu’nun Sınırlar (2016) adlı filminde başrollerden birini üstlendi.
Ali İbrahim Öcal
28. Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü’nü (2009) kazanan İstanbullu Ali İbrahim Öcal’ın sanat pratiğine disiplinlerarası bir yaklaşımı var. İşleri, bugüne dek Kuad Galeri (İstanbul, 2014), CerModern (Ankara, 2013), Baksı Müzesi (Bayburt, 2012), 3. Çanakkale Bienali (2012), Elgiz Müzesi (İstanbul, 2012), Galerie der Künstler (Münih, 2011) ve Galerie Juni (Keil, 2010) gibi kurum ve galerilerde sergilendi.
Merve Şendil
2007 yılında Underscene Project’i kuran Merve Şendil, Cité Internationale des Arts (Paris), Approach Art Association (Pécs), Sextant et plus (Marsilya) ve ArtCenter (İstanbul) gibi konuk sanatçı programlarına katıldı. Yakın dönem sergilerinden bazıları: “Çokseslilik” (İstanbul Modern, 2014), “Başka Bir Dünyanın Zarafeti” (artSümer, İstanbul, 2014) ve “WHAT IF” (solo, Alan İstanbul, 2014).
Asena Hayal
Ses yerleştirmesi ve interaktif video çalışmaları ile katıldığı sergilerin ardından, çeşitli sanatçılarla prodüksiyon koordinatörü olarak çalışmaya başladı. Sanatçı Köken Ergun ile 2015 Cakarta Bienali ve Moskova’daki Garaj Güncel Sanat Müzesi’ndeki sergisi (2016) üzerine çalıştı. Yakın zamanda, Diyalog Derneği’nin Goethe-Institut tarafından desteklenen “Street Walking” projesinin koordinatörlüğünü üstlendi ve bu projeyle 2015 yılında Robert Bosch Vakfı’nın destek programıyla Berlin’e davet edildi.