Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler 29 Ekim’de yayınlanan rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Prof. Dr. Ayşe Buğra’nın okuduğu basın bildirisi:
“Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor. Zorlukları ortak aklı çalıştırarak, bilimsel olarak temellendirerek ve hukuk devleti çerçevesinden çıkmadan aşmalıyız.
29 Ekim 2016 gecesi çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) rektör seçimlerini yeniden düzenleyen 85. Maddesi, olağanüstü hal koşullarıyla ilgisiz düzenlemeler önermektedir. Daha önce 18 Ağustos 2016’da TBMM’ye sunulan ve milletvekillerinin tepkisi üzerine hızla geri çekilen bu düzenleme, üniversite yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakmaktadır.
Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenmez. Üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik, anayasamız tarafından sınırlı da olsa güvence altına alınmıştır. Ancak son düzenleme, üniversitenin kurumsal özerkliğini hem kamu hem vakıf üniversiteleri için yok etmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi, 12 Temmuz 2016 tarihinde öğretim üyelerinin % 90’ının katıldığı bir seçimde, % 86 gibi rekor bir oy oranıyla rektörünü seçmiştir. Seçimlerin öneminin her gün hatırlatıldığı ülkemizde, böylesine net bir seçim sonucunun görmezden gelinerek, seçilmiş rektörün hâlâ atanmamış olması kabul edilemez.
OHAL’in hukuki çerçevesinin dışında kalan yeni rektör belirleme yöntemi ise, ülkenin bilimsel, demokratik ve ekonomik gelişmesine zarar verecek niteliktedir. Özerk üniversitelerin gelişmiş toplumların güvencesi olduğunu hatırlatarak, rektör seçimini düzenleyen KHK’nın iptalini kamu yararı adına talep ediyoruz.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri”
Kararname için lütfen tıklayın.
Temmuz ayında seçilen Gülay Barbarosoğlu’nun Cumhurbaşkanı tarafından atanmamış olması öğrenciler tarafından tepki toplamıştı. Yeni kararname ile seçimlerin kaldırılmasının ardından Boğaziçi’nde belirsizlik sürüyor.