Ana SayfaEkolojiİklim & SuYok olmaya yüz tutmuş mercanların büyülü dünyasına “time lapse” dokunuşu: Coral Colors

Yok olmaya yüz tutmuş mercanların büyülü dünyasına “time lapse” dokunuşu: Coral Colors

-

Çok uzun zamandır, bilim insanları, Avustralya’nın doğusunda bulunan ve dünyanın en büyük resifi olan Büyük Set Resifinde bulunan ancak iklim değişikliği, fırtınalar, dikentaçlı denizyıldızı salgını* ve güneş kremleri** gibi çeşitli sebeplerle dörtte birinden fazlasının yok olduğu, renklerinin gitgide ağardığı mercanlar için alarm veriyor.

İstatistikler bizi bu konuda ayıltırken, mercanlar kuraklaşmaya devam ediyor. Büyük Set Resifinin karşı karşıya olduğu tehlikenin farkındalığını artırmak adına, Barselona merkezli film yapım şirketi myLapse, zaman atlamalı çekim tekniği (time lapse) ile deniz altındaki mercanların yaşam devinimini, insan gözünün göremeyeceği naif hareketlerini yakın çekim ile bize sunuyor.

Time lapse, fotoğraf ve video arasında bir görselliğe sahip, aralıklı çekimlerden oluşan, çok sabır isteyen çekim tekniğidir.

Antonio Rodríguez Canto bu tekniği uygulamak adına bir yıl boyunca 25 bini aşkın mercan fotoğrafı çekti ve hareketlerini kaydetmek için görüntüleri bir araya getirdi.

Fikir, mercanların acil durumuna dikkat çekerken, yeni bir video tekniğinin denenmesine olanak sağladı.

buyuk-resif-mercanlar

Bu çalışmanın başlama hikâyesini Canto şöyle anlatıyor:

Coral Colors (Mercan Renkleri) videosu, time lapse video oluşturma ihtiyacı ile doğdu. Üzerinde çalıştığım time lapse tekniği daha yeni ve nadir görülen çekim tekniğidir. Bu teknikte çekilmiş mükemmel kalitede yüzlerce bulut, şehir, gün ağarması ve samanyolu videoları var. Her birinde çeken kişinin kendi kişisel dokunuşları var, ancak bende déja vu hissi uyandırıyor.

İlham almak için yaptığım internet araştırmaları sonucunda, mercanlarla ilgili birkaç video buldum. Bu videolar beni tam on ikiden vurdu. Tam da aradığım özellikte, çok nadir kullanılan time lapse tekniği ile çekilmiş videolardı.

İzlediğim videolar benim ancak bir avuç kum kadar olabilecek bilgime çok büyük katkı sağladı. Çünkü bu insanlar bu canlılar hakkında çok şey biliyor ve Büyük Set Resifinde bulunan tehlikenin oldukça farkındalar. Bu da benim projeme başlamak adına aldığım son ivme oldu.”

(Videoda çalan müzik: Amostra III – Cedric Baravaglio, Jonathan Ochmann and Zdravko Djordjevic)

İnsanlar, günlük meşguliyetleri arasında varlığını unuttuğu güzelliklerin yok olmaya yüz tutmuş olduğunu öğrenince nasıl üzülüyor değil mi? Oysa ertesi gün meşgalesine geri dönecek ve öncelikleri yine başka şeyler olurken, dün izlediği videonun zihninden silinişini fark etmeyecek bile. O sırada mercanlar da renklerini kaybetmeye devam edecek. Sonra bir haber daha çıkacak haklarında. Yeniden gündeme gelecekler, yok olmalarıyla ilgili insanları yine üzecekler. Ve bir gün yeniden… Bu sefer mercanları kaybettik, diyeceğiz. Hani küresel ısınıyorduk ya, o yüzden.

buyuk-resif-mercanlar-2Başka bir araştırmaya göre, mercanların seçici olmayan beslenme şekilleri nedeniyle mikro plastikleri yediği ortaya çıkmış. Henüz mercanlara direkt zararı tam olarak bilinmemekle birlikte mikro plastiklerin deniz canlılarını olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu durumda, mercanlar için de etkisinin en azından olumlu olmayacağını idrak edebiliriz.

Mercanların içinde bulunduğu tehlikenin aciliyetini hatırlatma isteği ile ortaya çıkmış Coral Colors videosunun amacına ulaşmasını temenni ederim. Bireyler olarak yapabileceklerimizi ise aşağıda sıraladım:

*Dikentaçlı denizyıldızı, genellikle sert mercan polipleri ile beslenir. Üst ya da aboral yüzü zehirli dikenlerle kaplıdır. İklim değişikliğinin etkisiyle, denizdeki doğal dengenin bozulması üzerine bu denizyıldızlarında artış gözlemlenmekte ve bu çoğalma mercan kayalıklarına zarar vermektedir. 

** Araştırmalar mor ötesi ışınların vücuda nüfuzunun engellenmesi için güneş kremlerinde kullanılan en yaygın aktif maddelerden biri olan oksibenzonun, mercanlar için zehirli olduğunu ortaya koyuyor.

*** Yavaş Hareketi (Slow Movement), hızlı modern hayatı eleştiren ve hayatın farklı alanlarında (yeme biçimi, ekonomik hayat, insanlararası ilişki vs.) hız ve modern tüketim kalıplarını dönüştürecek bir kültürel değişimi savunan toplumsal harekettir.

buyuk-resif-mercanlar-3Kaynak: http://www.mylapse.com/coralcolors/

http://www.treehugger.com/natural-sciences/time-lapse-video-corals-mylapse.html

http://bilimfili.com/mercanlar-plastik-yiyorlar/

SON YAZILAR

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...
Gözde İyibozkurt
Gözde İyibozkurt
İstanbul’da yaşamaktadır. Çevre Mühendisliği mesleğinden ‘çevre’ kavramını cımbızla çekip kendine mesken edinmiştir. Sürdürülebilir yaşama meraklı, doğal kalabilen her şeyden umutludur. Edebiyat ve müzik sever, okunacak, dinlenecek, keşfedilecek şeylerin varlığı onu hayata bağlar.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol