Ana SayfaKültür & SanatA young doctor’s notebook: Rus edebiyatından beyaz perdeye

A young doctor’s notebook: Rus edebiyatından beyaz perdeye

-

Dizi sektörü malumunuz. Mantar gibi biten Amerikan dizileri, İngiliz seçmeceler vesaire (Yerli dizilere hiç değinmiyorum bile). Genel olarak özgünlükten yoksun olsa da güzel işler de izlemiyor değiliz. Sizlere bu deryanın içinde en kötü yanının kısa olması olan bir mini diziyi tanıtayım istedim. Dizimizin adı A young doctor’s notebook yani genç bir doktorun not defteri.

Kendileri kısır ve saçma sapan hikâyelerle dolu komedi dizilerine bir renk katmayı başarmış bir kara komedi sayılabilir. Renk katmakla kara komedi olması da biraz çelişkili oldu ama idare edin. Komedi kadar dram yönü de ağır basan şahsına münhasır bu eseri böyle özel kılansa başta tabii ki hikâye yazarı: Mikhail Bulgakov (1891-1940) olarak bildiğimiz Rus roman ve oyun yazarı.

İngiliz dizi yapımcılarını etkileyen bu kısa hikâyede Jon Hamm ve Daniel Radcliffe (Bildiğiniz Harry Potter) baş karakterleri canlandırmışlar. Hikâyemize de kısaca değinelim. Rus devrimi zamanları, 1917 senesi. Tıp fakültesinden yeni mezun olan Dr. Vladmir Bomgard ilk görev yeri olan ufak bir kasabaya gelerek doktorluk görevine başlar. Ama hiçbir şey kitaplarda yazdığı kadar kolay değildir.

Jon Hamm dizide doktorumuzun yaşlılık hallerini canlandırırken, Daniel Radcliffe doktorumuzun toy halini oynamış. Birçok açıdan dönemin kırsal yaşantısına ışık tutan dizi  Rus devrimi zamanında Stalin’linli yıllarda geçmekte.

Bu komik ve melankolik öyküyü bizlere sundukları için başta Mikhail Bulgakov’a ve dizi ekibine teşekkür eder sizlere de iyi seyirler dileriz.

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Nuh Mehmet Topkaraoğlu
Nuh Mehmet Topkaraoğlu
Asıl mesleği kütüphanecilik olan bu birey fotoğraf, tarih ve teolojiyle de ilgilidir. Dünyayı gezmeyi kafasına takmış halde fotoğrafçılık ve bilgi bilim alanında okumalara doyamamaktadır. Dergide belgesel ve gezenti ağırlıklı yazılarıyla görmelere doyamazsınız umarım. ;)

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol