Ana SayfaKategorisizPeriyodik tablonun 7'nci sırası tamamlandı: Dört yeni element daha !

Periyodik tablonun 7’nci sırası tamamlandı: Dört yeni element daha !

-

Periyodik tablo artık biraz daha büyük. Uluslararası Kimya Kuruluşu periyodik tablonun değiştiğini duyurdu.

Kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilen “Periyodik Tablo”ya dört yeni element eklendi, bu ekleme sonucunda güncellenmiş tablo pek çok eğitim kurumuna gönderilmeye başlandı. Yakın zamanda bulunan bazı elementlerin isimleri de kesinleşti.

Geçtiğimiz Aralık ayında 113, 115, 117 ve 118 atom numaralı dört yeni element periyodik tabloya eklenmişti. Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği Haziran ayında “resmi” isimleri ortaya koyana kadar bu dört elementi geçici olarak ununtrium, ununpentium, ununseptium ve ununoctium olarak isimlendirmişti.

Japon bilim insanları tarafından keşfedilen nihonium adını Japoncadaki Güneşin doğduğu toprak isimli kelimeden, moscovium adını Rusya’nın başkenti Moskova’dan, tennessine ABD’deki Tennessee eyaletinden, oganesson ise Rus nükleer fizikçi Yuri Oganessian’dan aldı.

Elementi bulan ekibin başında bulunan Kosuke Morita, “Japonya ve Asya’nın ilk kez bulduğu element, periyodik cetvelde kendine bir yer bulacak ve insanlığın entelektüel bir varlığı olacak” dedi.

Dünyadaki fen bilgisi öğrencileri tarafından sıklıkla kullanılan periyodik tablo, atom numaralarına göre kimyasal elementleri düzenlemekte kullanılıyor.

Bilim biliminin evrenselliği

Kuzey Carolina merkezli IUPAC, isimlerin resmi olarak 5 aylık gözden geçirme sürecinden sonra kabul edildiğini söyledi. IUPAC cumhurbaşkanı Natalia Tarasova web sitesinde “yeni unsurların isimleri günümüzdeki gerçeklerini yansıtıyor” dedi. Oganessian’ın “kilit rolü” ve “bilim biliminin evrenselliğine” atıfta bulundu.

Bulguların önemini vurgulayan dört yeni elementin ardındaki bilim insanları, bu yılki Nobel Kimya Ödülü için güçlü adaylar olarak görülüyor.

Kaynak: Web Tekno, Independent 

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol