Ana SayfaKategorisizŞimdi siz bu dilbilim ile n'apıyorsunuz?

Şimdi siz bu dilbilim ile n’apıyorsunuz?

-

Dilbilim alanında dil, kurgulandığı insan beyninden, bunu kullanan kişiden, toplumdan, etkilendiği ve etkilediği kültürden ayırmadan ele alınır. Dilbilime dair çalışmalar yapılmadan önce insanın dil davranışı betimlenir ve sonrasında bu davranışın tek tek dillerdeki yansımaları incelenir.

Dilbilime tarihsel bir açıdan bakacak olursak Antik Yunan’da Aristo, Plato, Sokrates, Descartes’ten başlayıp, ilk gramer kitabını yazan Dionysos’la devam edip, Humboldt ve modern dilbilimin kurucusu olan Ferdinand De Saussure’e uğrayıp, Roman Jakobson, Trubetzkoy ve Mathésius’a merhaba deyip, bu zaman dilimi arasında kalan bütün dilbilimcilerin affına sığınarak Boas, Sapir, Whorf, Bloomfield, Harris ve onun öğrencisi olan, hepimizin medya eleştirmeni olarak da yakından tanıdığı aynı zamanda çok önemli bir dilbilimci olan Noam Chomsky‘ye kadar uzanan değerli bir yolculuktan bahsedebiliriz.

Hacettepe Üniversitesi Dilbilimi Bölümü’nde öğrenciler tarafından kurulan Dilbilim Topluluğu, dil ve dilbilim araştırmalarını bilimsel ve sosyal aktivitelerle teşvik etmek amacıyla 2009 yılında kurulan gönüllü bir öğrenci organizasyonudur.

Topluluğumuz her yıl bahar döneminde farklı üniversitelerde öğrenci konferansları düzenleyip bunu ulusal bir platforma dönüştürmeyi amaçlar.

Hacettepe Üniversitesi Dilbilim Topluluğu olarak değerli hocalarımız ve öğrencilerle bir atölye oluşturup, düzenli olarak her hafta, çoğu zaman da Ankara Üniversitesi Dilbilim Topluluğu ve hocaları ile birlikte eş yürüttüğümüz sunumlar, tartışma ortamları gerçekleştiriyoruz.

 

Atölye çalışmalarımızda, bölüm öğrencisi olan İhsan Onur Yiğit‘in sunduğu ve henüz kurulmuş bir alan olmamakla birlikte Ollongren’in “akla dayalı yıldızlararası iletişim için, linguistik (dilbilimsel) sistem içerisinde bir modeldir” diye tanımladığı astro-dilbilim‘den yani yıldızlararası bir iletişimden söz edeceğim.

Bu yeni alanın amacını, yıldızlararası iletişim idealiyle temel mantık prensiplerine dayalı ve evrensel anlaşılabilirliği olan bir dil sistemi tasarlamak olarak tanımlayabiliriz.

Bu alanın öncülerinden sayılabilecek Alexander Ollongren, Leiden Üniversitesi’nden bir gökbilimci ve matematikçi. Kendisinin özgün adıyla Astrolinguistics: “Desing for a linguistic system for interstellar communication based on logic” adlı bir kitabı var ve bu kitapta tasarım sürecinde olan bir LINCOS yani Lingua Cosmica’nın (Evrensel Geçerli Dil) geliştirilmesi ile ilgili kapsamlı ve detaylı bir çalışma incelenebilir.

Ollongren’in kitabı, ABD’li dilbilimci ve filozof olan Noam Chomsky’nin doğuştan getirilen ve bütün insan dillerinde ortak bir takım kuralların varlığını savunan “evrensel gramer” kuramından yola çıkarak oluşturulmuştur. Kitap, “başka bir evrende var olan toplum tarafından kullanılan bu tarz bir dil evrenselliği mevcut mu?” sorusunu tartışır.

Bu tarz bir alan temel amacı ele alındığında pek pratik bir alan gibi görünmüyor, ancak ideal bilimlerde ilerleme sağlayabilmek için önemli sayılabilecek sorulara cevap vermeye çalıştığı kesin.

Kaynak: 1, 2, 3, İhsan Onur Yiğit – Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi Bölümü
 

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Dilîn Döğer
Dilîn Döğer
Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi bölümünde okumakta ve Ankara'da yaşamakta. Gezmeyi hayatın amacı edinen ve hayattaki ayrıntıları saf haliyle karelemeyi seven birisi. Unutulmuş şarkıları, hisleri, gülüşleri, müzikleri, yaşatmayı tercih eden; yaşamda, doğada her daim bir güzelliğin olduğuna inanan ve bisiklet sürmenin, yokuş bir yerde koştuktan sonra bi' yerde uyuyakalmanın güzelliğinin tadına varan bir kadın.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol