Oryantal dans ve faydaları

-

Mezdeke

Göbek dansı” olarak da bilinen oryantal dünyanın en eski danslarından biridir. Orijini, antik dönemin doğurganlık, bereket kültünde yatar.

Tüm antik uygarlıklarda bereketi sembolize eden tanrıçalar görülür; Mylitta, Isis, Ashtıreth, Ishtar, Hathor, Afrodit, Venüs, Ceres, Kybele, Gaia ve Shakti gibi. Fransızca kökenli olan kelime “Doğuya Özgü” anlamına gelir. Birçok farklı dans türünün kombinasyonu olarak göründüğü için Kuzey Afrika, Asya ve Orta Doğu gibi farklı kökenlere sahiptir. Kendine has tarzıyla 10. yüzyılda romanlar tarafından Hindistan’dan Orta Doğuya getirilip bu göçebe gruba da Mısır’da  “ghawazee” adı verildiği de bilinenler arasında. Mısır’da “raks sharqi” adını almış ve 1. dünya savaşından sonra kadınların yaptığı dansa da “memlekete ait” anlamına gelen “beledi” kelimesi kullanılmış.

İlk oryantal dans gösterisi 1889 yılında Paris’te yapılmış ve 1. dünya savaşı sırasında yaptığı casusluğu ile tanınan sirk sanatçısı Mata Hari‘nin 1905 yılında “oryantal stil” dansçısı olarak fakirlikten kurtulmasını ve ün yapmasını sağlamıştır. Türkiye’nin ilk oryantal dansçısı Zeki Müren’in platonik aşkı olan Emine Adalet Pee iken 1980 yılını 1981’e bağlayan yılbaşı gecesi televizyona ilk defa çıkan dansözümüz Nesrin Topkapı‘dır. Oryantal uğruna eşinden kabadayı şiddeti görmüş ve ayrıca Zeki Müren’in kadrosunda sahne almış Zennube‘yi, Beyoğlu sokaklarında çıldırarak yitip giden Pandora‘yı ve 90larda fırtına gibi esip bize oryantali sevdiren Mezdeke‘yi de unutmamak gerek.

Prenses Banu‘nun anlatımıyla; “oryantal, dansı sanat yapan, içten gelen duyguları, bedeninizi kullanarak dışa vurmaktır.” Geleneksel olarak yalın ayak yapılmasının sebebi; topraktan aldığımız enerjiyi insanlara verebilmemizi sağlamasıdır. Dansçının Toprak Ana ile direkt bağlantısı olduğunu gösterir. Günümüzde 3 temel oryantal stili vardır; mısır, lübnan ve türk. Bu dans kadın vücudunun özelliklerine göre tasarlanmış bir doğum hareketidir ve estetikten sağlığa, doğum sürecinden doğum sonrasına kadar pek çok yönden yarar sağlar.

Nesrin Topkapı, Prenses Banu, Zennube

Oryantal’in yararları

Her kadının kendi hikâyesini oynadığı, kadın bedenini özgürleştiren ve vücudumuzu keşfetmemizi sağlayan oryantal dansın vücudumuza ve sağlığımıza pek çok yararı vardır.

  • Vücudu rahatlatır.
  • Sırt ve eklem ağrılarını hafifletir.
  • Kemik yoğunluğunu artırır.
  • Düşük etkili egzersiz biçimidir.
  • Normal kiloda olan birine saatte 300 kalori harcatırken, doğru kas gruplarının doğru hareketlerle çalıştırılması durumunda saatte yaklaşık 800 kalori harcattığı da görülmüştür. Kısacası kilo vermede en iyi yardımcıdır. Formumuzu korumaya da yardımcı olur.
  • Sinir sistemimizi güçlendirir, stres attırır.
  • Cildi sıkılaştırır, parlaklık kazandırır ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Benlik saygısını ve özgüveni artırır.
  • Menstrüel krampların şiddetini azaltarak PMS dönemlerinde rahatlamaya yardımcı olur.
  • Gece yatmadan yarım saat önce oryantal dans yapmak daha rahat bir şekilde uykuya dalmamızı ve daha rahat uyumamızı sağlar. Böylelikle uyku kalitemizi artırır.
  • Hafızayı güçlendirir, alzheimer hastalığına iyi gelir ve bu hastalığı önler.
  • Sağlam kararlar almamızı sağlar.
  • Dengemizi korumamıza yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini düzene sokar ve kalp dostudur, böylelikle de ömrü uzatır.
  • Yaratıcılığımızı geliştirir ve yeteneklerimizin farkına varmamızı sağlar.
  • Koordinasyonumuzu geliştirirken kontrol yeteneğimizi de artırır.
  • Evde de internette bununla ilgili hazırlanmış videolardan biraz gayret ve çaba ile öğrenebileceğimiz bir dans türüdür.
  • Daha mutlu ve güne zinde başlayarak enerjik olmamızı sağlar.
  • Bel ve karın kaslarımızı çalıştırır, kollarımızı kuvvetlendirir, esneklik kazandırır.
  • Sosyalleştirirken iyi bir duruş sergilememizi ve daha nazik/ağırbaşlı olmamızı sağlar.
  • Bel ağrılarını daha hafif atlatmamıza yardımcı olur.
  • Temel adımlar ve yürüyüş teknikleri ile kazandığımız estetik sayesinde de girilen her ortamda göz kamaştırmak da cabası.

Uygun ve sağlıklı beslenme programı ile birlikte her gün 2-3 saat düzenli bir şekilde yapılan oryantal; 1 ayda 6 kilo vermemi sağladı, daha sonra da “ilgi alanlarım” arasında yerini aldı. Makyaj yapmadan, cildime kimyasal madde içeren hiçbir ürünü değdirmeden, doğal yollardan duru, parlak ve canlı bir cilde sahip olmayı biraz da oryantal’e borçluyum.

  • Doğum öncesi hamilelik döneminde düzenli olarak yavaş hareketlerle oryantal dans yapmak kalça bölgesine esneklik kazandırıp pelvik taban kaslarını güçlendirir ve bu bölgelerde artan kan dolaşımı da gelişmekte olan fetüse daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olarak kolay doğum yapmamızı sağlar.
  • Doğum sonrasında ise yine düzenli olarak oryantal dans’a devam etmek karın bölgesinin hızla toparlanmasına ve vücudun eski formuna girmesine destek olurken pelvik taban kaslarının zayıflamasını da önleyerek iyileşme sürecini kolaylaştırır.

Hamile olan ve hamile kalmayı planlayan kadınlara ve herhangi bir hastalığı olanlara not: Oryantal dans hareketlerinin vücudunuza uygunluğunu doktorunuza danışmadan yapmayınız.

Kaynak: World Belly DanceAnanke Belly Dance

SON YAZILAR

7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos-1 Eylül’de Cermodern’de

Çağdaş/kavramsal dans alanında bireysel hareket üzerine farklı bir bakış sunmayı amaçlayan 7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos - 1 Eylül tarihlerinde CerModern Açık...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...
Seda Altun
Seda Altun
31 yaşında Turist Rehberi. Radyoloji Raportörü ve İngilizce/Almanca Çevirmen. Veterinerlik öğrencisi, hayvan hakları aktivisti.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol