Bugün, 22 Mart, “Dünya Su Günü”. Ve bu özel günde uluslararası bir çağrı yapıyorum.
Haydi, insana, hayvana ve yeryüzüne can suyu olmak için mücadeleye!…
Bilindiği üzere kapitalizm dünya su kaynaklarımız üzerinde büyük bir hegemonya kurmaya doğru ilerliyor. Amazon ormanları, Dakota, Honduras… Karadeniz, Munzur ve Alakır nehirleri tehlikede. Termik santralleri, petrol boru hatları, insana, hayvana ve yeryüzüne karşı büyük bir tehdit oluşturuyor. Eğer bu gidişe bugün dur diyemezsek, yakın gelecekte en doğal yaşam hakkımız olan suya erişim imkanımız büsbütün ortadan kalkacak ve 21.yüzyıl, dünya kapitalizminin su savaşları dönemi olacak. Buna asla izin vermeyecek bir mücadele mümkün. Amazon ormanlarında Belo Monte barajına karşı mücadele eden yerli halklar, Honduras’ta yaşamını su hakkı için feda eden Berta Caceres, Türkiye’de Karadeniz, Dersim-Munzur ve Antakya-Alakır’da nehirleri için mücadele eden su dostları bu mücadelenin mümkün olduğunu, bu gün yapılması gerektiğini, tüm güçleri ile haykırmaktalar.
Ben de bir ZAD aktivisti olarak bu mücadeleye bir damla olmak isteyen bütün su dostlarına bir proje ile çağrıda bulunmak istiyorum: Bu bahar yaz arası dönemde, benimle birlikte Fransa-Bordo’dan başlamak üzere, kano ile su yollarını takip ederek Marsilya’da bulunan Dünya Su Konseyi’ne gitmeyi ve onlara suyun bir hak olduğunu ve satılıp pazarlanamayacağını anlatan Dünya Su Dostları Deklarasyonu‘nu iletmeye var mısınız?
Katılmak isteyenler benimle [email protected] adresinden iletişime geçebilir.
Français > Appel : En canoë vers le Conseil mondial de l’eau !
English > (çevirmek isterseniz seviniriz)
22 Mart – Dünya Su Günü
1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini “Dünya Su Günü” olarak ilan etti.
İlk kez 1992’de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda önerilen “Dünya Su Günü”, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.
Her üç yılda bir toplanan ve 2009’da İstanbul’da düzenlenen Dünya Su Konseyi’nde katılımı artıran Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular.
Dünya Su Konseyi
Çokuluslu bir platformdur. Dünya üzerinde adil su kullanımı bilincini geliştirmek amacıyla her düzeyde en etkili kararların alınması da dahil olmak üzere, su varlığının korunması, geliştirilmesi, planlamaları, su seviyesi kullanımı yönetimi için, kritik yaşam kaynaklarının küresel sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla gerektiğinde siyasi taahhütler gerçekleştirilmesi yolunda çalışan Dünya Su Konseyi, her üç yılda bir farklı bir ülkede Dünya Su Forumu düzenlemektedir.
Foruma ev sahipliği yapan ülke yetkilileriyle koordineli bir şekilde yapılan çalışmalarından şu konularda sonuçlar beklenmektedir :
– Dünya gündeminde suyun öneminin altını çizmek,
– Dünyada su sorunlarının çözümü çalışmalarına destek olmak,
– Kesin çözüm olacak öneriler getirerek kamuoyunun dikkatini çekmek,
– Politik kararlar üretmek
Konseyin organize ettiği forum, ev sahibi ülke tarafından finanse edilmekte, bu finansman özel projeler, bağışlar, ve hükümetler tarafından uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından hibe yoluyla karşılanmaktadır.
Konseyin merkezi Marsilya’dadır ve 1996 yılında kurulmuştur. Bu güne kadar düzenlenen Dünya Su Forumu, yer ve tarihleri : İstanbul 2009, Mexico 2006, Kyoto 2003, Lahey 2000, Marakeş 1997
Alıntı: Kedistan- Sadık Çelik