Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeMevsim geçişlerinde migren

Mevsim geçişlerinde migren

-

Migren, genellikle ataklar şeklinde ortaya çıkan şiddetli baş ağrıları ile kendini gösteren nörolojik bir rahatsızlıktır. Birkaç saatten üç güne kadar devam edebilen migren atakları ile birlikte ışığa ve gürültüye karşı aşırı hassasiyet, bulantı, kusma gibi haller de ortaya çıkabilir.

Migren atakları öncesinde kişilerde keyifsizlik, uyuşukluk, gözde parlayan sönen ışıklar, göz kararması, ışığa duyarlılık gibi atak habercileri gözlenmektedir.

Stres ve duygu durumu değişiklikleri gibi psikolojik nedenler dışında migrenin en önemli tetikleyicileri maalesef beslenmemizin parçası olan tükettiğimiz bazı besinlerdir. Bu yiyecek ve içeceklerin etkisi kişiye özgü değişiklik göstermekte olduğundan deneyerek sizi etkileyen besinlerin hangisi olduğunu bulabilirsiniz.

Migren ataklarını tetikleyebilen bazı besinler;

• Çikolatalar (her çeşidi maalesef belki beyaz çikolata istisna olabilir)
• Kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler)
• Süt ürünleri özellikle peynir çeşitleri
• Sodyum nitrat içeren şarküteri ürünleri (sucuk, salam sosis gibi)
• Konserveler
• Turunçgiller
• Kabuklu deniz ürünleri
• Füme balıklar
• Bazı sebzeler (Bezelye, bakla)
• Bazı meyveler (avokado, armut, muz, ananas, ahududu, erik)
• Narenciyeler (limon, portakal, greyfurt, limonu)
• Mayalar

Migren ataklarını azaltmak için

Sizin için migreni hangi besinlerin tetiklediğini belirlemeniz kişisel bir tablo oluşturmak için çok önemli. Bu nedenle size hangi besinin veya besinlerin iyi gelmediğini bulmak için sebze-meyve içeren bir diyet yapın ve yukarıda listelenen zararı olabilecek besinleri tek tek deneyin.

Beslenme günlüğü tutmak ataklarınızı neyin tetiklediğini belirlemeniz, herhangi bir tetikleyiciyi atlamamanız için iyi bir yöntemdir.

Sizin için atakları tetikleyici olduğunu belirlediğiniz besinleri mümkün olduğunca beslenmenizden çıkarın.

Beslenmenizde magnezyum ve B vitaminleri alımının yeterli olduğundan emin olun.

Düzenli olarak yüzme ve yürüyüş gibi aktiviteler yapmak ataklarınızın sıklığını azaltmanız konusunda yardımcı olacaktır.

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Ayşegül Yılmaz
Ayşegül Yılmazhttp://www.ozgurdiyet.com
Hacettepeli bir Diyetisyen. Doğru beslenmenin sağlıklı yarınların gereği olduğuna inanan, doğadan ve doğaldan yana yaşamı savunan, meraklı, heyecanlı ve araştırmacı bir kişi.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol