Ana SayfaKültür & SanatTiyatroSorularla yola çıkılıp cevapları ararken tiyatro: "Her Yerden Çok Uzakta" izleyiciyle buluşuyor

Sorularla yola çıkılıp cevapları ararken tiyatro: “Her Yerden Çok Uzakta” izleyiciyle buluşuyor

-

Semaver Kumpanya’nın atölyesinde tanışan ve Ocak 2017’de Yedinci Kıta ismiyle yola koyulan genç tiyatro ekibi, Her Yerden Çok Uzakta oyunuyla izleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Ekip oyunu 29 Mayıs’ta Kadıköy Emek Sahnesi’nde, 8 Haziran’da ise İkincikat Karaköy’de oynayacak. Her Yerden Çok Uzakta’nın yönetmeni Nil Delâl Şahin ile oyun üzerine konuştuk.

Her Yerden Çok Uzakta” isimli proje, Yedinci Kıta grup üyelerinin kendilerine sordukları sorulardan yola çıkarak bir araya getirdikleri ve okudukları bazı metinlerden de esinlenerek oluşturdukları bir hareket tiyatrosu projesi. Ekip oyunu 29 Mayıs’ta Kadıköy Emek Sahnesi’nde sergileyecek. 8 Haziran’da ise İkincikat Karaköy’de oynanacak. Gösterim öncesi yönetmen Nil Delâl Şahin ile konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Tiyatrodaki geçmişinizden bahseder misiniz?

Pera Güzel Sanatlar Lisesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi aldım. Öğrenimim sırasında pek çok uluslararası tiyatro ve performans projelerine katıldım. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Slovenya’da gerçekleşen “Eurodynamics” isimli mekana özgü bir projede yönetmen asistanlığı ve oyunculuk yaptım. Oynadığım son oyunlar/performanslar arasında, Yücel Erten’in yönettiği “Kadınlar Devleti” ve Zeynep Günsur’un yönlendirmesiyle oluşan tek kişilik bir performans yer alıyor.

Kendime sorduğum bazı sorulardan yola çıkarak sahnede doğaçlama yaptığım performansın temel amacı, sözcüklerin ve kavramların bedene nasıl değdiğini, beden için bu sözcüklerin ne ifade ettiğini duymaktı. Performansta irdelediğim bazı kavramlar arasında dilbilim, faydacılık, ırkçılık, bedenin sosyolojisi gibi kavramlar da yer alıyor.

Peki Yedinci Kıta nasıl bir araya geldi? Hikâyesini anlatır mısınız? Bu hikâyenin kilometre taşları neler oldu?

Yedinci Kıta’nın çekirdek kadrosunu oluşturan oyuncular, Semaver Kumpanya’nın atölyesinde tanışıp Ocak 2017’de biraraya geldiler. Benim ekiple tanışmam da yine sektörün içinden bir arkadaşım vesilesiyle oldu. Bu projeyi yönetmek için ekibe dâhil olmuş oldum. Birbirimizden ilham alan, gerçekten dinleyen ve geliştiren bir ekibe dönüştüğümüze inanıyorum.

Şimdi de biraz oyunu konuşalım. Oyun, 29 Mayıs’ta seyirci önüne çıkacak. İlk yönetmenlik deneyiminiz olacak oyunu sizden dinleyelim mi? 

Oyunun temel ekseni ekip üyelerinin kendilerine ve birbirlerine sordukları sorulardan çıkışla oluştu. Hareket, beden ve ses üzerinden; bellek, rutin, alışkanlık, güven, özgürlük, aidiyet eksikliği, kelimelerin oluşturduğu refleks imajlar gibi kavramlara ve konulara odaklandık. Hafızamızda yer etmiş metinlere, filmlere ve imajlara yeniden bakarak bireyde tüm insanlığa dair olanı yakalamaya çalıştık.

Sizi nerede, ne zaman izleyebiliriz? Sabit bir yeriniz var mı?

Mekânsız bir topluluğuz. 29 Mayıs’ta Kadıköy Emek Sahnesi’nde, 8 Haziran’da ise Karaköy İkincikat’ta oynayacağız. Sosyal medya üzerinden oyun tarihlerini takip etmek mümkün.

Nil Delâl Şahin’in tiyatrodaki gelecek hedefleri neler? Son olarak bunu soralım size ve oyun için şimdiden başarılar ve bol alkışlar dileyelim.

Tiyatro eğitimim boyunca Sahne Khas bünyesinde çeşitli oyunlarda oynadım. Yücel Erten’in yönettiği “Kadınlar Devleti” ve Zeynep Günsur’un yönlendirmesiyle oluşan tek kişilik performansım “Köpük” benim için bunlardan en değerlileriydi. Onun dışında Slovenya’da bir oyunda yönetmen asistanlığı ve oyunculuk yaptım. “Köpük” ile başlattığım araştırma ise, “Her Yerden Çok Uzakta”ya dönüştü. Kavramlar ve kelimelerle ile ilgili dertlerim iki işte de var. Şimdi Her Yerden Çok Uzakta’nın da başka araştırmalara başka şekillerde ilham olacağını hissediyorum. Çağdaş sahnelemede oyuncu ve yönetmen olarak; mekan, mimari, ses, hareket ve beden üzerinden ifade olanaklarını araştırmak istiyorum.

Oyunun Künyesi

Her Yerden Çok Uzakta
Hareket Tiyatrosu, 60′

Yöneten: Nil Delâl Şahin

Oyuncular: Ece Gül, Gökçe Dizman, Kezban Tüfekçi, Nazime Aydın

Işık Tasarım: Kadir Çelik

Kostüm Tasarım: Nazime Aydın

Afiş Tasarım: Çiğdem Öztürk

Müzik/Ses: Bahadır Güven

Video Tasarım: Tutku Efe

Fotoğraflar: Şener Buga, Fatih Aydın

SON YAZILAR

Commedia Dell’arte’ye feminist bir bakış

“Commedia dell’Arte” ifadesinin sözlükteki anlamı “sanat” ve “komedi”nin birleşmesinden doğuyor olsa da, özellikle Venedik’te Karnaval kültürüyle, sosyolojik açıdan olağanüstü bir özgürlük ve başkaldırının simgesi olmuştur....

Atölye Sohbetleri | Burcu Tuna Yosunlu: “Oyunculuk, bir ‘olma hali’dir”

Sanatçı dostlarımla gerçekleştirdiğim söyleşileri dönem dönem bu köşede Atölye Sohbetleri adı altında sizinle paylaşacağım. Siz de bu değerli sanatçıları yakından tanımak ve keyifli sohbetlerimize eşlik...

İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncusu Deniz Burak Mersinli ile kariyeri ve tiyatro üzerine söyleşi

.vce-row-container .vcv-lozad {display: none}   .vce-row-container .vcv-lozad {display: none}   .vce-row-container .vcv-lozad {display: none}   .vce-row-container .vcv-lozad {display: none} ...

Ahmet Yapar: “Hayat öyle bir illüzyon ki bir biçimde delirmenizi engelliyor”

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Ahmet Yapar kimdir? Yolu tiyatroyla nasıl kesişmiştir? Ahmet Yapar: 1984 Mersin Tarsus doğumluyum. Tiyatroya 1997 yılında amatör olarak başladım. 2003 yılında 9...
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol