Çöp problemimiz var! Dünya birçok şeyi çöpe atıyor. 2013 yılında günde yaklaşık 3,5 milyon ton katı atık atıldığı ölçüldü. 2025 yılında bu sayının 6 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Dünya Bankası, 1,5 yıl önce bir rapor yayınladı 2100 yılı civarında günlük 11 milyon ton çöp atığı gezegenin en üst sınırına çıkabilir.
Dünya Bankası’na göre yüksek gelirli ülkeler genellikle daha fazla atık üretiyor. Fakat Hindistan ve Çin‘in bir kısmı, diğer düşük gelirli milletler ile karşılaştırıldığında orantısız bir şekilde yüksek oranda çöp üretimine sahip. Mumbai sakinleri, günde bir kilodan fazla malzeme çöpe atıyor. (Amerika ile karşılaştırıldığında günde 4,3 kilodan fazla) Şehrin yakınındaki Deonar çöplüğü, dünyadaki en büyük çöp havuzu.
2011 ile 2012 yılları arasında, ülkenin bütün çöpünün yüzde altısından fazlasına tekabül ediyordu. Her gün, 500’den fazla kamyon, atığını dökmek için çöp dağında sıraya giriyor.
Mumbai’deki Deonar depolama sahasında çocuklar oynuyor. Mumbai, kendi atık alanını tüketiyor ve Deonar, Asya’nın en eski ve geniş çöplüğü artık sınır noktasına geldi.
Hindistanlı bir kadın, Mumbai çevresindeki Govandi’de topladığı plastik şişeleri poşetinde taşıyor.
Mumbai Büyükşehri Belediye Şirketi (MCGM) işçileri Deonar çöplüğü çevresindeki yolları çöpten temizliyor.
Su kanalı çöp dolu şekilde duruyor.
Yayalar, çöp dolu kanaldan geçip gidiyorlar.
Deonar çöplüğündeki elektronik atıklarının yakılmasından oluşan duman dalgaları…
Bir çöp toplayıcı, Deonar çöplüğünde geziyor.
Çocuklar ise kriket maçı yapıyorlar.
Çöplük tam şehrin yakınında duruyor.
Govandi’de gecekondudaki fabrika bacasından duman dalgası geliyor.
Bir çöp toplayıcısı, geri dönüştürülebilir malzemeleri topladığı çuvalı kafasının üstünde taşıyor
Kaynak: The Huffington Post