Yumurtanın yerine bitkisel alternatif aramak sadece veganların değil herkesin işi olmalı. “Her gün bir tane yemek iyi değil mi?” dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi gelin, yumurtayı masaya yatıralım.
Lif içermez
Sağlık bağırsaklardan geliyor, kolon kanserinden korunmak, bağışıklığın %70-80’ini oluşturan bağırsakların sağlığı için diyet posası oldukça önemlidir. Hiçbir hayvansal, lif içermez. Dolayısıyla yumurta da içermez.
Verdiği enerjinin %66’sı yağdan oluşur
Hayvansal yağlar, vücuttaki depo yağı arttırır. Obeziteden ve obeziteden kaynaklı hastalıkların oluşmasına zemin oluşturur.
Yüksek miktarda kolesterol içerir (Bir yumurta, 215 mg kolestrol içerir.)
Yumurta ve prostat kanseri ilişkisi yumurtanın içeriğindeki yüksek kolesterolle de açıklanabilir1. Bunun yanında yumurta, kalp damar hastalıkları, kalp krizi ve ölüm riskini de etkilemiş olur.
Yüksek miktarda kolin içerir
47,896 erkek bireyin katıldığı bir çalışma, kolin alımının prostat kanseri riskini %70 arttırdığı ortaya konmuştur1. Haftada 0.5 adet yumurta yiyen erkeklerle haftada 2.5 adet ve daha fazla yumurta yiyen erkekler karşılaştırılmış ve haftada 2.5 ve daha fazla yumurta yiyen erkeklerin prostat kanseri riski %81 artmıştır. Kötü huylu tümörler, sağlıklı hücrelerden daha fazla kolin içeriyor. Sadece yumurta değil et, süt de kolini yüksek oranda içerir.
Kalp damar hastalıkları riskini arttırır
Buna hem yüksek yağ hem de kolesterol içeriğiyle neden olur. Bunların yanında kolinin çevriminden oluşan maddeler, damarların tıkanmasına neden olur.
Şeker hastalığı riskini arttırır
320.778 kişinin takip edildiği bir metaanaliz çalışmasında, haftada 4 yumurta yemenin şeker hastalığını %29 artırdığı ortaya konulmuştur2.
Günde bir yumurta yemenin sanıldığı kadar faydalı olmadığını yapılan çalışmalarla çok daha net görüyoruz. Yumurta, belirli besin maddeleri açısından zengin olsa da zararı yararından fazladır. Protein içeriğinden bahsettiğinizi duyar gibiyim, insanın büyüme dönemi dışında proteine sanıldığı kadar ihtiyacı yok. Aslında, sağlıklı beslenmek için yumurtaya ihtiyacımız da yoktur. Tüm bitkisel gıdaları ihtiyacımız kadarıyla aldığımızda sağlıklı olmamız oldukça mümkündür.
Gelelim, yumurta alternatiflerine…
Envai çeşit bitkisel yumurta alternatifi var, ben uygulayıp başarılı olduklarımı paylaşacağım.
- Sirke+Kabartma tozu: Kekleri kabartmak için annelerimizin kullandığı sirkeyi kabartma tozuyla karıştırdığımızda kek çok iyi kabarıyor.
- Olgun muz: Siyaha çalan muzu çatalla iyice ezin ya da karıştırıcıdan geçirin. Bence tüm meyvelerin püresi yumurta alternatifi olarak kullanılabilir. (Tümünü denemedim, bunu deneyip, bana yazabilirsiniz.)
- Nohut unu: Biraz su ile karıştırın. Nohut unundan genelde nohut unlu omlet yapıyorum.
Tariflerde yumurta yerine dilediğiniz alternatifi kullanabilirsiniz.
Kaynaklar
1 Richman E, Kenfield S, Stampfer M, Giovannucci E, Zeisel S, Willett W, Chan J, Choline intake and risk of lethal prostate cancer: incidence and survival, Am J Clin Nutr., 2012, 96(4): 855-63.
2 Li Y, Zhou C, Zhou X, Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis, Atherosclerosis, 2013;229(2): 524-30.