Ana SayfaEkolojiHayvanlar Alemi“Silky”, uçamayan dört kanatlı dinozor

“Silky”, uçamayan dört kanatlı dinozor

-

Çin’de, bütün kuşların ortak atasına oldukça yakın, tamamen tüylerle kaplı yeni bir dinozor türü olan Serikornis sungei fosili bulundu.

Serikornis sungei, başından kuyruğunun ve ayaklarının uçlarına kadar tamamen tüylerle kaplı küçük bir dinozordur. Uluslararası bir paleontolog grubu tarafından bulunan bu fosil, kalıntısını inanılmaz bir şekilde korumuştur. Serikornis sungei, Çin’in Liaoning eyaletinde ortaya çıkan yeni bir tüylü teropod türüdür, kökeni 160 milyon yıl öncesine dayanır.

Bolonya’daki Capellini Müzesinde paleontolog olan Andrea Cau’nun da yer aldığı uluslararası bir paleontolog grubu tarafından The Sicience of Nature dergisinde belirtildiği üzere, dinozor 50 santimetre uzunluğundaydı ve iri bir güvercinden daha hafifti. İpek kuşu anlamına gelen Serikornis’e, tamamen tüylerle kaplı evcil bir tavuk ırkı özelliğini anımsatan tüylerinden dolayı “Silky” (İpekten) adı verildi.
Dünyanın en ilkel kuşu olduğu düşünülen Serikornis, Archaeopterix lithographica’dan ve çağdaşı Aurornis xui’den 15 milyon yıl önce yaşamıştır”, diye açıklamakta Andrea Cau. “Bu yeni dinozor türüyle ilgili yapılan çalışmalar, kuşların tüylü küçük dinozorlardan geldiğini doğrular, ayrıca kuşların ve tüylerin evrimini anlamak için son derece önemlidir”.

Serikornis iskeleti.

Kuşların bir atası mı?

Serikornis, Archaeopterix’inkine nazaran daha ilkel tüylerle belirtilir ve uçma yeteneğinden tamamen yoksundur: Tüylerin orantısı, biçimi, dayanıklılığı uçmaya elverişli değildir ve tüyler öyle gürdür ki, bunların hayvanın kur yapması ya da çevreye uyum sağlaması (renk-şekil bakımından bulunduğu ortama uyma) gibi davranışlarında rol oynadığı yönünde araştırmacılar hipotez ileri sürmüştür. Bu son hipotez, yırtıcılardan saklanabilmesi için bu küçük hayvanın çevreyle kamufle olmasına izin verebilecek açık ve koyu çizgili bazı tüylerin varlığıyla desteklenir.

Serikornis, bize önceden Archaeopterix’in sunduğu kuşların evrimsel bir aşamasını gösterir; tüm kuşların ortak atası olması gereken dinozora oldukça yakındır”, diye açıklamakta Cau. “Yine de, bir dizi anatomik ayrıntı doğrultusunda, direkt olarak günümüz kuşlarının atası olduğu düşünülemez –ama çok yakın bir “kuzen”i olarak nitelendirilebilir- bu fosil küçük dinozorlardaki tüylerin uçmak için elverişli gerçek tüylere dönüşümünün nasıl olduğunu anlamamız için ipucu verir”.

“Silky” tüylerinden bir detay. Fotoğraf: Ulysse Lefèvre

Dört kanatlı kuşlar

Bilim dünyasında, kuşların, dört kanadını kullanarak uçabilen, kanatları ve bacakları uzun tüylerle kaplı, ağaçta yaşayan küçük dinozorlardan geldiği hipotezi uzun zamandır tartışıldı. Velociraptor ile akraba olan bu küçük dinozor fosilleri Çin’de bulunmuştur ve kökeni yaklaşık 120 milyon yıl öncesine kadar dayanır.

Serikornis’in keşfi, kuşların tarih öncesi akrabalarının dört kanatlı olduğunu doğrular, ancak kanatların uçmak için kullanıldıklarını reddeder”, diye açıklamasını tamamlar Cau. “Her ne kadar dört kanatlı ilkel bir şekle sahip olsa da, bu dinozor uçamıyordu: ağaçlarda yaşamaya elverişli bir yapısı yoktu, karada yaşıyordu”.

Kaynak: National Geographic

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol