Artık güneş panelleri saydam da olabilecek. Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen bir güneş pili, bilmeyen biri için camdan farksız. Güneş pilleri birçok açıdan bizlere fayda sağlayabilir.
Düşünsenize pencerelerimizin güneş pillerinden oluştuğunu ve evlerimizin elektriğinin pencerelerimizden karşılandığını. Uzun binalar ve plazaların boydan boya camlarını bilirsiniz ya, onların güneş pilleriyle donandığını düşünsenize, güneş enerjisi için fazladan yer ayırmak veya görüntü kirliliği yaratmak zorunda kalmazdık. Bir de herkesin elektriği bulunduğu yerden ürettiği bir yer haline gelsek, ne santrallere ihtiyacımız kalır, ne de elektriğin yol katederken kaybolan miktarını israf etmiş oluruz.
Tabii ki bu yeni bir fikir değil, daha öncesinde de saydam güneş pilleri geliştirilmişti fakat bu son hali diğerlerinden çok daha saydam. Öncekiler daha bulanık bir cam görüntüsündeydi ve güneş ışığının bir kısmını geçiriyor, bir kısmını geri yansıtıyordu. Bu durumda pencereye takıldığında, içerisi yeterince ışık alamıyordu. Yeni versiyon pencerenin pencere özelliğini korurken, bir yandan da enerji üretme becerisine sahip oluyor.
Peki, bu kadar saydam bir güneş pilini nasıl üretebilmişler? Şöyle söyleyeyim, camın kendisi tamamen güneş pili değil, camın orta kısmı güneş enerjisini yoğunlaştırıyor, mor ötesi ve kızıl ötesi ışınları üzerinde topluyor, daha sonrasında da başka bir frekansta kızılötesi ışın yayıyor ve yayılan ışınlar camın kenarlarında bulunan plastik kanallarda toplanarak çok küçük boyuttaki güneş pillerine gönderiliyor ve enerji üretimi o kısımda gerçekleşiyor.
Acaba bu teknolojinin verimi ne kadardır derseniz, o konuda saydam olmayan güneş pilleriyle yarışabileceğini sanmıyoruz; çünkü üzerine düşen güneş ışınlarının en fazla yüzde 7’sini enerjiye dönüştürebiliyor. Yani verimi yüzde 7 diyebiliriz; fakat tek başına düşük olan bu verim, binanın bütün camlarına uygulandığında bir anlam ifade etmeye başlıyor.
Şimdilik geliştirme aşamasında olan bu teknoloji, ucuz da değil; ama ilerde ne noktaya geleceğini az çok tahmin edebiliriz. Kullanımı arttıkça ve geliştirildikçe hem fiyatı düşecektir, hem de verimi artacaktır. Hatta teknolojinin telefon ekranlarında da kullanılabileceğini müjdeliyor bilim insanları.
Kaynak: My Science Academy