Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaAfrika'nın yerli ağacı, süper gıda moringa

Afrika’nın yerli ağacı, süper gıda moringa

-

Batı Afrika Barış Gücü gönüllüsü Lisa Curtis, göreve başladıktan bir süre sonra yetersiz beslenmenin etkilerini görmeye başlamış ve yetersiz beslenmenin olumsuz etkilerinden kurtulmak için daha fazla vitamin almak yerine Arfika’nın yerli ağacı “moringa“dan yemeye başlamış.

Çok fazla protein ve kalsiyum içeren moringa, hemen hemen her parçasının ayrı bir değeri olması nedeniyle mucize ağaç olarak da adlandırılıyor. Zira bu bitkinin tohumundan sapına hatta köküne kadar her parçasından yararlanılıyor. Lisa, Afrika’da görevli olduğu dönemde yetersiz beslenmenin önüne bu bitkiyi tüketerek geçmiş. 27 yaşında evine döndüğünde bir şirket kurarak moringadan besin barları, çay ve smothie’lerde kullanmak üzere un yapmış.

Moringa1

Diğer süper besin lahana ile karşılaştırıldığında ise moringa yaprakları, iki kat daha fazla protein, altı kat daha fazla demir ve 97 kat daha fazla B2 vitamini içeriyor. Dolayısıyla Lisa, girişimi ile bu az bilinen Afrika bitkisi için yeni bir pazar yaratabileceğini düşünüyor.

Güney Kalifornia ve Arizona’da moringa yetiştirme çalışmaları yapılsa bile bu bitki tropikal iklimlerde en iyi koşulda yetişiyor. Gana’da, moringa çok az su ve ilgi ile rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Dolayısıyla ihraç edilebilecek pazarlar arttıkça, Afrika halkı için yeni bir gelir kapısı olacaktır.

Aynı zamanda antibakteriyel

Moringa, kuraklıkla mücadelede de kullanılıyor. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde su dezenfektasyonu için belli miktarları aşmamak kaydıyla moringanın tohumları kullanılabiliyor.

Lahana statüsüne henüz yetişemese de çok hızlı büyüyor. Lisa dağıtımlarının, son bir yılda yüzde 1000’den daha fazla büyüdüğünü söylüyor.

Moringa6 Moringa2 Moringa9

Kaynak: Fast Company

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...
Öykü Karabıyık
Öykü Karabıyık
79 İstanbul doğumlu. Tarım, çevre, doğa, ekoloji, sanat, bilim, doğa, tasavvuf, Şamanizm, Bektaşilik okuyanı, seveni, değer vereni. Hep gezmek ve hep yeni insanlar tanımak-anlamak ister. Denizi ve rüzgârı da çok sevdiğini söylemezse olmaz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol