Batı Afrika Barış Gücü gönüllüsü Lisa Curtis, göreve başladıktan bir süre sonra yetersiz beslenmenin etkilerini görmeye başlamış ve yetersiz beslenmenin olumsuz etkilerinden kurtulmak için daha fazla vitamin almak yerine Arfika’nın yerli ağacı “moringa“dan yemeye başlamış.
Çok fazla protein ve kalsiyum içeren moringa, hemen hemen her parçasının ayrı bir değeri olması nedeniyle mucize ağaç olarak da adlandırılıyor. Zira bu bitkinin tohumundan sapına hatta köküne kadar her parçasından yararlanılıyor. Lisa, Afrika’da görevli olduğu dönemde yetersiz beslenmenin önüne bu bitkiyi tüketerek geçmiş. 27 yaşında evine döndüğünde bir şirket kurarak moringadan besin barları, çay ve smothie’lerde kullanmak üzere un yapmış.
Diğer süper besin lahana ile karşılaştırıldığında ise moringa yaprakları, iki kat daha fazla protein, altı kat daha fazla demir ve 97 kat daha fazla B2 vitamini içeriyor. Dolayısıyla Lisa, girişimi ile bu az bilinen Afrika bitkisi için yeni bir pazar yaratabileceğini düşünüyor.
Güney Kalifornia ve Arizona’da moringa yetiştirme çalışmaları yapılsa bile bu bitki tropikal iklimlerde en iyi koşulda yetişiyor. Gana’da, moringa çok az su ve ilgi ile rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Dolayısıyla ihraç edilebilecek pazarlar arttıkça, Afrika halkı için yeni bir gelir kapısı olacaktır.
Aynı zamanda antibakteriyel
Moringa, kuraklıkla mücadelede de kullanılıyor. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde su dezenfektasyonu için belli miktarları aşmamak kaydıyla moringanın tohumları kullanılabiliyor.
Lahana statüsüne henüz yetişemese de çok hızlı büyüyor. Lisa dağıtımlarının, son bir yılda yüzde 1000’den daha fazla büyüdüğünü söylüyor.
Kaynak: Fast Company